Tiramisu z mandarynkami w pucharkach
Tiramisu z mandarynkami |
Wracam po przerwie. I na dobry początek pyszny deser tiramisu, ale w wersji nieco odmiennej tz z mandarynkami. Tradycyjną wersję tego deseru też u mnie znajdziecie, ale tym razem dla odmiany wersja mandarynkowa. Pyszna, orzeźwiająca dzięki dużej ilości mandarynek. Z podanej ilości wychodzą 4 duże pucharki.
Składniki: ( na 4 pucharki )
- serek mascarpone 250 g
- śmietanka 30 lub 36%
- 1 opakowanie śmietan - fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 20-24 sztuk podłużnych biszkoptów
- 2 puszki mandarynek
- 1/3 szklanki czarnej herbaty
- 2 sztuki świeżych mandarynek
- czekolada tarta do posypania deseru
Sposób przygotowania:
- Mandarynki odcedzamy z syropu
- Syrop łączymy z herbatą i maczamy w nim biszkopty wcześniej przełamane na 2-3 części. Zależy od biszkoptów: niektóre bardzo szybko chłoną płyn, więc zamaczamy je dosłownie na sekundę, inne, bardziej zwarte można potrzymać w syropie troszkę dłużej
- Do każdego pucharka na dno dajemy po 2 połamane i nasączone syropem biszkopty
- W misce miksera ubijamy na sztywno śmietankę dodając do niej cukier puder i śmietan-fix
- Gdy śmietana jest już ubita zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka aby połączył się ze śmietaną. Miksujemy, aż masa będzie gładka
- Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki, jeśli nie mamy rękawa nakładamy do pucharków pierwszą warstwę masy śmietanowo-serowej
- Na masie znów układamy nasączone biszkopty ( po 2-3 sztuki ), a na biszkopty wykładamy odsączone mandarynki z puszki i całość pokrywamy masą serowo- śmietanową
- Przed podaniem deser dekorujemy biszkoptem, cząstkami świeżej mandarynki i obsypujemy tartą czekoladą ( u mnie gorzka )
Komentarze
Prześlij komentarz