Tort kokosowy
Tort kokosowy |
Tort kokosowy |
Tort kokosowy |
Ostatnio przygotowałam na urodziny tort kokosowy. Wszyscy lubimy to, co kokosowe, więc tort kokosowy był dobrym wyborem. Upiekłam do niego sprawdzony blat kokosowy oraz biszkopt i zrobiłam masę mascarpone również sprawdzoną i często wykorzystywaną przeze mnie do różnych deserów tortów i ciast. Zapraszam po przepis. Blaty pieczone w tortownicy o średnicy 23 centymetry.
Tort kokosowy |
Tort kokosowy |
Składniki:
Na blat kokosowy:
- 3 białka z jajek o rozmiarze L
- 110 g drobnego cukru
- 150 gram wiórków kokosowych
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Na biszkopt:
- 5 jajek L
- 150 g szklanki drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 50 g mąki ziemniaczanej
Na masę do przełożenia tortu:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 36%
- śmietan-fix x2
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 50 g wiórków kokosowych
Na masę na zewnątrz tortu:
- 250 ml śmietanki 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- wiórki do obsypania boków tortu
- opcjonalnie do nasączenia blatów biszkoptowych: woda z cytryną i cukrem lub np syrop z mandarynek/ ananasów z puszki
- do przyozdobienia tortu: np: raffaello, ozdoby z masy cukrowej, waflowe rurki, bezy, makaroniki, ...
Sposób przygotowania:
- Pieczemy blat kokosowy:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
- Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści
- Do ubitej piany z cukrem dosypujemy przesianą mąkę i wiórki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki
- Tortownicę ( u mnie 23 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Wyrównujemy
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 25-30 minut
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Odpinamy obręcz i blat przenosimy na kratkę do wystudzenia
- Pieczemy biszkopt:
- Całe jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
- Do ubitej masy przesiewamy etapami oba rodzaje mąki ( wcześniej je mieszam ) i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki
- Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również ) i pieczemy ok 45-50 minut w 170 stopniach
- Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Zwykle ścinam cieniutko górę biszkopta, aby tort w środku był jasny i równy, a dopiero potem przekrawam na blaty
- Przygotowujemy masę kokosową do przełożenia blatów:
- W misce miksera ubijamy na sztywno śmietankę dodając do niej cukier puder i śmietan-fix
- Gdy śmietana jest już ubita zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka aby połączył się ze śmietaną. Miksujemy, aż masa będzie gładka
- Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy
- Przekładamy blaty przygotowaną masą : biszkopt-masa-blat kokosowy-masa i biszkopt. Blaty biszkoptowe przed przełożeniem możemy delikatnie nasączyć np wodą z cytryną i cukrem lub syropem z mandarynek czy ananasów z puszki. Przełożony tort wkładamy do lodówki i przygotowujemy w tym czasie śmietanę do obłożenia wierzchu tortu.
- Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Boki i wierzch tortu równo smarujemy ubitą śmietanką. Boki obsypujemy wiórkami. Wierzch dowolnie dekorujemy
- Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin
Komentarze
Prześlij komentarz