Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką
Wątróbka drobiowa |
Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką
Przedstawiam mój sposób na przygotowanie wątróbki. Od czasu do czasu warto przygotować to pyszne i niedrogie danie. Trzeba też pamiętać, że wątróbka jest doskonałym źródłem żelaza oraz dostarcza sporej dawki witamin z grupy B. Posiada też sporo cynku i witaminy A. Dlatego warto czasem przyrządzić wątróbkę. Serwując ją z cebulą i papryką dodajemy potrawie z wątróbki kolejnych walorów smakowych i zdrowotnych.
Wątróbka tak przyrządzona to proste, tanie, zdrowe i smaczne danie.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej ( u mnie kurza )
- 3 duże cebule
- po 1/3 z papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paski
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę lekko ją soląc. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i smażymy, aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie. Następnie cebulę i paprykę zdejmujemy z patelni i smażymy na niej umytą i oczyszczoną wątróbkę
- Wątróbkę smażymy z każdej strony po kilka minut
- Gdy wątróbka jest już usmażona dodajemy do niej warzywa, mieszamy i jeszcze chwilę razem smażymy doprawiając solą i pieprzem
- Podajemy z pieczywem
Wątróbka drobiowa |
Komentarze
Prześlij komentarz