Kalafior pieczony w całości
Kalafior pieczony w całości Kalafior pieczony w całości
Kalafior przeważnie gotujemy i podajemy z bułką. Robię też zupę kalafiorową. Ale równie pyszny jest też w wydaniu pieczonym. Czasem dzielę go na różyczki, a czasem piekę w całości. Wymaga to więcej czasu, ale taki kalafior podany na stół w całości i krojony w kawałki jak tort wygląda oryginalnie i smakuje doskonale jako dodatek do dania głównego lub też jako samodzielne danie.
Kalafior pieczony w całości |
Składniki:
- 1 kalafior ( średni )
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu
- 4-5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Od kalafiora odkrawamy liście i wystającą część głąba
- Olej i pozostałe składniki mieszamy i za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy powstałą marynatą kalafiora
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
- Kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5-2 godziny. Jeśli chcemy, żeby był całkiem miękki pieczemy go ok 2 godzin. Jeśli ktoś lubi twardszą wersję kalafiora pieczemy krócej
- Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami
Komentarze
Prześlij komentarz