Placuszki na skyrze
Placuszki na skyrze |
Przedstawiam przepis na pyszne placuszki przygotowane na skyrze. Są pożywne i pyszne. Do placuszków wykorzystałam dwa kubeczki skyru po 150 gram. Całość to proste składniki, a racuszki wychodzą pyszne. Szybkie wykonanie to też ich zaleta. Można podać na śniadanie, słodki obiad, deser lub kolację.
Składniki:
- 300 g skyru
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 2 jajka M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania upieczonych placuszków, owoce, miód lub konfitura
Sposób przygotowania:
- Skyr mieszamy z jajkami na jednolitą masę
- W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy
- Składniki mokre łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy
- Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby nieco spęczniało
- Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią ciasto. Na jednego placka jedna duża łyżka ciasta.
- Między placuszkami powinno być nieco miejsca, gdyż podczas pieczenia troszkę rosną. Smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia na średnim ogniu
- Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z cukrem pudrem, miodem, owocami lub konfiturą
Komentarze
Prześlij komentarz