Racuchy bananowe na jogurcie
Szybkie, pyszne racuszki mogą stanowić deser, śniadanie lub słodki obiad. Składniki do nich zawsze mamy w domu, więc przy braku pomysłu na posiłek można szybko przygotować takie placuszki. Podane z owocami, konfiturą, miodem lub cukrem pudrem stanowią doskonały posiłek.
Składniki:
- 1 banan dojrzały
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kubek jogurtu naturalnego 180 g
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- W misce za pomocą widelca rozgniatamy banana na papkę
- Do banana dodajemy jogurt i jajka. Dokładnie roztrzepujemy za pomocą rózgi
- W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem i cukrami
- Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy
- Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby spęczniało
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim racuchy. Na jednego racucha daję dwie łyżki ciasta
- Racuchy smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia
- Odsączamy na papierowych ręcznikach
- Podajemy z owocami, cukrem pudrem, miodem lub konfiturą
Komentarze
Prześlij komentarz