Placki z gotowanych ziemniaków z żółtym serem
Placki z gotowanych ziemniaków
Gdy nie ma czasu na gotowanie obiadu można na szybko przyrządzić takie właśnie placki z gotowanych ziemniaków dodając do nich starty ser żółty. Są smaczne. Można je zajadać solo, można z maślanką lub kefirem, ale gdy mamy więcej czasu warto do nich przyrządzić sos pieczarkowy.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 60 g sera żółtego startego ( użyłam tartej mozzarelli )
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtoczenia placuszków
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub też zaraz po ugotowaniu ugniatamy łyżką do puree
- Do ostudzonych ziemniaków dodajemy starty ser i jajko oraz mąkę
- Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy
- Z ciasta formujmy kulki, obtaczamy w tartej bułce, a następnie spłaszczamy w dłoniach
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki z obu stron do ładnego zrumienienia
- Podajemy z kefirem lub maślanką, sosem pieczarkowym, solo lub z ulubioną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz