Placuszki bananowe na skyrze
Placuszki bananowe robi się szybko, a są pysznym i sycącym posiłkiem, który smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są słodkie nawet bez dodatku cukru, ale można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi mocno słodkie racuszki. Można je też podać z owocami lub konfiturą.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 150 g skyru naturalnego
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy do nich skyr i jajka. Dokładnie roztrzepujemy za pomocą rózgi
- Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem waniliowym i łączymy ze składnikami mokrymi. Dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto na placki. Na jednego placka 2 łyżki ciasta.
- Smażymy z obu stron do zrumienienia
- Podajemy z owocami, konfiturą lub cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz