Rolada czekoladowa z kremem mascarpone
Rolada czekoladowa z kremem mascarpone |
Rolada czekoladowa z kremem mascarpone |
Roladę robi się w miarę szybko i równie szybko zjada. Jest pyszna i efektownie się prezentuje na stole. Można ją przyrządzić na co dzień do kawy ale i od święta będzie dobrym wyborem. Krem można wzbogacić owocami. Ja użyłam borówek amerykańskich, które już można dostać w supermarketach. Smakowity deser, który u nas zniknął tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie.
Rolada czekoladowa z kremem mascarpone |
Składniki:
Na ciasto:
- 5 jajek
- 150 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
- 250 g serca mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- garść borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
- Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach aż do uzyskania puszystej masy ( ok 7-8 min )
- Mąkę , kakao i proszek mieszamy i przesiewamy
- Do ubitych jajek dosypujemy partiami suche składniki miksując na wolnych obrotach do połączenia składników
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
- Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
- Na blachę wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łopatki
- Wkładamy na ok 12-15 minut do piekarnika
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na dużą ścierkę kuchenną tak, aby papier znalazł się na górze. Papier delikatnie zdejmujemy z ciasta
- Ciasto zawijamy luźno w ścierkę po dłuższym boku jak roladę i zostawiamy do ostygnięcia
- Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy masę: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno
- Do ubitej śmietanki dodajemy partiami zimne mascarpone cały czas ubijając. Składniki powinny dokładnie się połączyć, aby nie było grudek z serka
- Roladę delikatnie odwijamy ze ścierki i smarujemy równomiernie kremem zostawiając ok 2 cm wolnego ciasta przy dłuższym brzegu, który będzie zawijany pod spód. Zostawiamy 2-3 łyżki kremu do ozdobienia wierzchu ciasta. Krem posypujemy borówkami i delikatnie zwijamy ciasto
- Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Krem pozostawiony do ozdoby od razu przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i również wkładamy do lodówki
- Przed podaniem ciasto ozdabiamy różyczkami z kremu. Można też tylko obsypać roladę cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz