Ryż do obiadu z zielonymi warzywami
Ryż do obiadu z zielonymi warzywami
U nas ryż jada się dużo częściej jako dodatek do drugiego dania. Najmłodsi domownicy nie przepadają za ziemniakami. No chyba, że frytki. A że nie zamierzam codziennie smażyć frytek tak więc jako dodatek do mięs podaję często ryż. Urozmaicam go na różne sposoby, żeby był i smaczny i zawierał różne zdrowe składniki. Dziś jedna z bardziej ulubionych wersji ryżu - z zielonymi warzywami.
Składniki:
- 150 g suchego ryżu
- pół małej cukinii
- garść zielonego groszku ( mrożonego )
- duża garść zielonej fasolki ( mrożonej )
- 1/5 brokułu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy opłukany ryż
- Do ryżu dodajemy mrożone warzywa: groszek i fasolkę. Mieszamy
- Po 10 minutach gotowania do ryżu dodajemy pokrojoną w ćwierć plasterki cukinię oraz pokrojonego na mniejsze różyczki brokuła. Kroję również łodyżki brokułu na plasterki i dodaję do ryżu. Bardzo delikatnie pieprzymy oraz dodajemy oliwę
- Całość delikatnie mieszamy tak, aby dodany brokuł i cukinia nie były na wierzchu i zdążyły zmięknąć. Gotujemy kolejne 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz