Sernik na zimno " Jajko sadzone "
Sernik "Jajko sadzone" Sernik na zimno "Jajko sadzone " Sernik na zimno "Jajko sadzone"
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez okazji też warto go przyrządzić. Jest smaczny i oryginalny. Ja przygotowuję go na blaszce z odpinaną obręczą o bokach 24 x 24 cm. Ciasto wychodzi dość wysokie.
Składniki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 750 g sera na serniki z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 galaretki winogronowe
- 1 duża puszka moreli
Sposób przygotowania:
- W 400 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Studzimy.
- Blaszkę ( spód i boki ) wykładamy papierem do pieczenia. Papier na spodzie zapinamy obręczą, a boki wykładamy paskami papieru
- Na dnie układamy ściśle biszkopty
- W dużej misce miksujemy ser na serniki z serkiem mascarpone ( powinny być schłodzone - z lodówki ), tak, aby oba serki się dokładnie połączyły
- W drugim naczyniu ubijamy śmietankę ( z lodówki ) z 3 łyżkami cukru pudru
- Do serów wlewamy etapami galaretkę i miksujemy do połączenia
- Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy na wolnych obrotach lub za pomocą szpatułki
- Masę wylewamy na biszkopty i wyrównujemy
- Połówki moreli odsączamy z syropu i układamy na masie serowej lekko je wciskając. U mnie zużyłam 16 połówek moreli ( 4 x 4 ). Ciasto wkładamy do lodówki
- W 400 ml wrzątku rozpuszczamy 1 galaretkę winogronową. Studzimy. Możemy po ostudzeniu włożyć ją na kilkanaście minut do lodówki, a potem delikatnie wylać na schłodzone ciasto. Galaretka szybko zastygnie
- Ciasto pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia ( kilka godzin, najlepiej na całą noc )
Komentarze
Prześlij komentarz