Ananas w cieście naleśnikowym
Ananas w cieście naleśnikowym |
Ananas w cieście Ananas w cieście naleśnikowym
Ananas w cieście to propozycja na słodki obiad lub też deser czy kolacje. Używam świeżego soczystego ananasa, którego należy umiejętnie obrać i pozbawić twardego środka. Ciasto sporządzamy podobne jak na naleśniki. Placki z ananasem możemy podać polane miodem lub posypane cukrem pudrem. Świetnie smakują też z dodatkiem innych sezonowych owoców.
Składniki:
- 1 świeży ananas
- 1 jajko
- ok 200 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania upieczonych placuszków
Sposób przygotowania:
- Ananasa obieramy, kroimy na plastry i z każdego krążka wykrawamy twardy środek
- Przygotowujemy ciasto: mleko, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli roztrzepujemy za pomocą rózgi. Zostawiamy ciasto na kilka minut
- Na patelni rozgrzewamy olej. Krążki ananasa maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Ja zalewam też środek krążka ciastem.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor
- Odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z cukrem pudrem lub miodem oraz z sezonowymi owocami
Komentarze
Prześlij komentarz