Deser "Leśny mech" w pucharkach
Deser "Leśny mech" |
Pyszny deser z sezonowymi owocami. Oryginalnie wygląda i obłędnie smakuje. Ten deserek to pucharkowa wersja szpinakowego ciasta Leśny mech. Wymaga nieco pracy, ale jest tego warty. Owoce można dobrać sobie dowolnie: maliny, jeżyny, poziomki, jagody.
Deser Lesny mech |
Składniki:
Na ciasto:
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g świeżego szpinaku
Na frużelinę z owoców:
- ok 300 g mieszanych owoców: u mnie malina, borówka amerykańska i garstka poziomek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Na krem mascarpone:
- 250 g serca mascarpone
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: owoce do przystrojenia
Sposób wykonania:
- Szpinak blendujemy razem z olejem na gładko
- Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę
- Do masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.
- Do masy dodajemy pomału mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki aż składniki się połączą
- Do foremki ( u mnie średnica 22 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
- Po wystudzeniu ciasto rozdrabniamy w palcach na drobne cząstki
- Przygotowujemy frużelinę: owoce i cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok. Do owoców dolewamy Wodę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy, aby mąka równomiernie się rozprowadziła. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie studzimy
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone i jeszcze ubijamy, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką
- Na dno pucharków wsypujemy porcję pokruszonego ciasta, na ciasto wyciskamy krem mascarpone. Na krem wykładamy porcję frużeliny, którą pokrywamy warstwa ciasta. Górę dekorujemy owocami
- Deser wkładamy na ok 2 godziny do lodówki
Komentarze
Prześlij komentarz