Bigos z cukinii z boczkiem
Bigos z cukinii z boczkiem |
Bigos z cukinii z boczkiem |
Sezon na cukinię w pełni, więc pora na smaczny, lekki bigos z cukinii. U mnie tym razem z dodatkiem boczku. Można dodać też kiełbasą, pieczarki. Bigos z cukinii to świetne danie obiadowe na upalne dni.
Składniki:
- 2 cukinie (500g)
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g chudego boczku
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy 3 -4 łyżki oleju i przesmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę razem smażymy
- Do cebuli dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Smażymy ok 8 minut, po czym dodajemy startą na grubych oczkach cukinię
- Całość solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy ok 5 minut
- Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i dusimy kolejne 3 minuty
- Na koniec dolewamy passatę i zagotowujemy
- Podajemy z ulubionym pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz