Bigos z młodej kapusty z kiełbasą
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty to danie szybkie w przygotowaniu, a bardzo smaczne i pożywne. Można go zjadać samodzielnie lub z pieczywem albo młodymi ziemniakami z koperkiem. Pyszny. Na drugi dzień jeszcze lepszy.
Składniki:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 500 g dobrej jakości kiełbasy ( u mnie wiejska )
- 1 cebula
- ok 100 g koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki kminku
- słodka papryka mielona
- sól i pieprz ( 1 łyżeczka )
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Kapustę cienko szatkujemy, zalewamy ok 3 szklankami wody, delikatnie solimy i gotujemy ok 15-20 minut aż kapusta zmięknie
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do kapusty
- Kiełbasę kroimy wg uznania na plasterki lub półplasterki. Podsmażamy na patelni, aż plasterki nieco się zrumienią i puszczą tłuszcz. Przekładamy do kapusty
- Do kapusty dodajemy przyprawy: kminek, pieprz, paprykę mieloną oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 10 minut
- Podajemy solo, z pieczywem lub ziemniakami
Super! Uwielbiam takie dania, a bigos z młodej kapusty jest naprawdę pyszny
OdpowiedzUsuńZgadza się. Często starcza na dwa dni, wiec dodatkowa zaleta. A na drugi dzień jeszcze lepszy.
Usuń