Biszkopt z jabłkami.
Biszkopt z papierówkami
Biszkopt z jabłkami |
Biszkopt z papierówkami |
W ogrodzie moja papierówka obrodziła. Jabłek mnóstwo. Mają to do siebie, że szybko się psują, dlatego ciągle z nimi coś przygotowuję. Dziś upiekłam szybki biszkopt z jabłkami. Użyłam w sumie 4 średnie jabłka. Szybki, prosty i smaczny deser.
Biszkopt z jabłkami |
Składniki:
- 5 jajek M
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki cukru ( można dać trochę więcej, jeśli ktoś lubi mocno słodkie ciasta )
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 4 średnie jabłka
- cukier puder do posypania ciasta + pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Białka oddzielamy od żółtek
- W dużej misce ubijamy białka. Gdy już sie dobrze spienią dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna
- Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy
- Dodajemy olej i jeszcze chwilę ubijamy
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do masy jajecznej cały czas mieszając na mniejszych obrotach miksera
- Gotową masę biszkoptową przelewamy do tortownicy ( u mnie o średnicy 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na ósemki jabłka obrane ze skórki
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 50 minut
- Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po lekkim przestudzeniu odpinamy obręcz i czekamy do całkowitego wystudzenia
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Komentarze
Prześlij komentarz