Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami
Cukinia faszerowana |
Dziś przedstawiam jedno z moich ulubionych letnich dań: faszerowaną zapieczoną w piekarniku cukinię. Farsz może być różny, ale ten należy do moich ulubionych. Danie sycące, pyszne, pachnące pieczarkami. Można podawać z ulubionym sosem, ale farsz jest wilgotny, upieczona cukinia również, więc taką cukinię można też pałaszować bez dodatków.
Składniki
- 3 cukinie ( w sumie ok 700 g )
- 100 g ryżu parboiled
- 300 g pieczarek
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 niedużej czerwonej papryki
- olej
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki passaty pomidorowej
- tarta mozzarella
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
- Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół
- Za pomocą łyżeczki wydrążamy miękki środek z pesteczkami
- Wydrążony miąższ kroimy na drobne kawałki, a wydrążone środki cukinii oprószamy solą i odstawiamy na ok 15 minut, aż cukinie puszczą sok
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek
- Do cebuli dodajemy wydrążony miąższ cukinii, drobno pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy do warzyw ryż oraz passatę. Mieszamy
- Sok z cukinii wylewamy, przecieramy środki ręcznikiem papierowym
- Cukinie wypełniamy farszem, posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 minut, aż cukinia zmięknie
Komentarze
Prześlij komentarz