Dżem morelowy
Dżem morelowy |
Dżem morelowy |
Pyszny domowy dżem morelowy to doskonały dodatek do pieczywa, ale też do naleśników czy słodkich racuchów czy placuszków.
Składniki:
- 1 kg moreli
- 200 g cukru kryształu
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół
- Morele umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin ( ok 4-5 )
- W tym czasie morele puszczą sporo soku. Morele zaczynamy gotować. Gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną i odparuje sporo płynu, a dżem zgęstnieje
- W czasie gotowania owoce często mieszamy, aby dżem się nie przypalił
- Gdy dżem zgęstnieje przekładamy go wrzący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki odstawiamy przykryte ręcznikiem lub kocykiem, aby się zassały
- Gdy wystygną odnosimy do spiżarki
Komentarze
Prześlij komentarz