Krem z dyni z groszkiem ptysiowym
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym |
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym Krem z dyni
Pojawiły się już w sprzedaży dynie, więc zakupiłam już moją ulubioną dynię hokkaido i przyrządziłam z niej pyszny krem. Jako dodatek użyłam groszku ptysiowego. Zupa smaczna i pożywna.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido lub inna( ok 1 kg )
- 1 marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki i niewielki kawałek selera
- 1 większy ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, słodka papryka mielona, curry
- groszek ptysiowy
- ewentualnie bulion
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w kostkę
- Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Dynię i warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek
- Warzywa blendujemy na mus i dolewamy wodę lub bulion do odpowiadającej nam gęstości. Dodajemy łyżkę oliwy
- Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Chwilę gotujemy
- Podajemy z groszkiem ptysiowym
Komentarze
Prześlij komentarz