Rożki z tortilli faszerowane kurczakiem i warzywami
Rożki z tortilli |
Dziś przepis na pyszne zapiekane w piekarniku rożki z tortilli wypełnione kurczakiem i warzywami oraz mozzarellą.
Składniki:
- ok 6-7 placków tortilli ( zależy od wielkości )
- 2 piersi kurczaka
- 2 papryki czerwona i żółta
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g tartej mozzarelli
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
- olej
- papryka mielona
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy na nim posiekaną cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek
- Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy kolejne 10 minut soląc i doprawiając warzywa pieprzem
- Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i chwilę razem podgrzewamy
- Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną pierś z kurczaka obtoczoną w ulubionej przyprawie. Gdy kurczak jest już usmażony przekładamy go do warzyw i mieszamy
- Placki tortilli kroimy na pół. Każde półkole zwijamy w rożek i spinamy wykałaczką
- Rożki wypełniamy do połowy farszem. Nakładamy trochę tartej mozzarelli, na nią dajemy drugą część farszu i znów mozzarellę. Oprószamy słodką lub ostrą mieloną papryką
- Rożki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Ja ustawiam je dość ściśle koło siebie
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Tortille zapiekamy ok 15-20 minut, aż góra rożków sie przyrumieni
- Po wyjęciu z rożków usuwamy wykałaczki
- Podajemy z keczupem lub ulubionym sosem
Komentarze
Prześlij komentarz