Faszerowana cukinia z piekarnika
Faszerowana cukinia |
Faszerowana cukinia |
Faszerowana cukinia to jedno z pyszniejszych dań, które przygotowuję latem. Wszyscy domownicy się zajadają zapiekanymi w piekarniku cukiniami wypełnionymi smakowitym farszem. Tym razem farsz z mięsa, ryżu i warzyw. A wszystko pod serową pierzynką.
Składniki:
- 5 cukinii po ok 300 g
- 100 g suchego ryżu
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- pół czerwonej niewielkiej papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka
- 200 g startej mozzarelli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy za pomocą łyżki środek z pesteczkami. Wydrążony środek drobno siekamy, a wydrążone cukinie oprószamy solą i pozostawiamy ok 20 minut, aby nieco zmiękły i puściły sok. Po 20 minutach sok z cukinii wylewamy. Możemy przetrzeć środek ręcznikiem papierowym
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
- Do podsmażonej cebuli dodajemy mielone mięso. Solimy, doprawiamy pieprzem i papryką. Dodajemy do niego drobniutko pokrojoną paprykę oraz miąższ wydrążony z cukinii. Wszystko razem smażymy do czasu, aż odparuje cały płyn spod mięsa
- Wówczas do mięsa dodajemy ryż oraz passatę. Mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy
- Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 33-40 minut do czasu, aż cukinia zmięknie
- Ok 10 minut przed końcem pieczenia blachę wyjmujemy, a cukinie posypujemy serem, oprószamy mieloną papryką i ponownie wstawiamy do piekarnika, aby ser się stopił
Komentarze
Prześlij komentarz