Kotlety z jajek i kaszy jaglanej
Kotlety z jajek i kaszy jaglanej |
Kotlety z jajek to bardzo smaczne danie. U nas zwykle serwowane z frytkami i sałatką.
Składniki:
- 5 jajek na twardo i 1 jajko surowe
- 70 g suchej kaszy jaglanej
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka tartej bułki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie w gorącej wodzie i gotujemy wg przepisu na opakowaniu ( ok 15 min - woda musi całkiem odparować. Gorącą kaszę można jeszcze rozetrzeć za pomocą łyżki, żeby konsystencja kotletów była bardziej gładka
- Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarełku o małych oczkach
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju
- Koperek siekamy
- Przestudzoną kaszę łączymy ze startymi jajkami, cebulą, koperkiem, łyżką tartej bułki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy surowe jajko. Dokładnie mieszamy
- Z masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
- Podajemy z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz