Placki twarogowe z bananem
Placki twarogowe z bananem |
Placuszki twarogowe robię w różnych wersjach, bo są lubiane przez domowników. Tym razem placki twarogowe z bananem.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 1 dojrzały banan średniej wielkości
- 2 jajka M
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku budyniowego ( może być o smaku bananowym, śmietankowym lub waniliowym )
- 1 łyżka cukru pudru
- dodatkowo: cukier puder i ewentualnie owoce
Sposób przygotowania::
- Ser rozgniatamy widelcem, banana również rozgniatamy
- Do sera i banana dodajemy jajka i dokładnie mieszamy
- Dodajemy cukry, mąkę, proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy. Wszystko dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy po łyżce ciasta na każdy placuszek. Placki nie mogą być za duże, bo będą się źle przewracać
- Smażymy z każdej strony na złoty kolor
- Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Możemy też je dodatkowo podać z sezonowymi owocami
Komentarze
Prześlij komentarz