Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
Surówka z kapusty włoskiej Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
Polecam pyszną, szybką w wykonaniu surówkę do obiadu przygotowaną z kapusty włoskiej, marchewki i kukurydzy. Surówka z kapusty włoskiej nie jest zbyt popularna, a powinna, bo jest smaczna, zdrowa i prosta w wykonaniu. Doskonała do wszelkich dań mięsnych. Zdrowa, smakowita, zwłaszcza z młodej kapusty włoskiej, jaką teraz możemy kupić.
Składniki:
- pół główki kapusty włoskiej
- 1 duża marchewka
- pół małej puszki kukurydzy
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Kapustę cienko szatkujemy i solimy. Mieszamy i nieco ugniatamy
- Marchewkę ścieramy na małych oczkach
- Kukurydzę odsączamy
- Kapustę mieszamy razem z marchewką i kukurydzą
- Do surówki wciskamy sok z cytryny i dolewamy oliwę. Doprawiamy pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły
- Sałatkę podajemy do dań mięsnych lub kotletów warzywnych/ jarskich
Komentarze
Prześlij komentarz