Zupa ze świeżej fasoli jaś
Zupa z młodej fasol jaś |
Zupa z młodej fasoli jaś |
Lubię świeżą fasolę jaś i gdy tylko się pojawia robię z niej zupy i inne potrawy. Ten sezon fasolowy zaczęłam od zupy z fasolą i mięsem. Pyszna, sycąca zupa. Wystarcza za cay obiad. A smak młodego jaśka nieoceniony!
Składniki:
- 1/2 kg świeżej fasoli jaś
- 1/2 kg karkówki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- garść fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- kapusta włoska - kilka jasnych liści
- koperek, pietruszka
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- mielony kminek ( 1/3 łyżeczki )
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w drobną kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ja gotuję osobno, bo nie lubię wywarów mięsnych. Można gotować od razu razem z fasolą
- W drugim dużym garnku gotujemy fasolę z dodatkiem mielonego kminku, ziela i liścia laurowego
- Do podgotowanej fasoli dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, seler i pietruszkę oraz pokrojone fasolki oraz dodajemy ugotowane mięso. Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw soląc i doprawiając zupę pieprzem
- Pod koniec gotowania dodajemy makaron oraz kapustę włoską posiekaną na drobniejsze kawałki
- Gdy wszystkie składniki są już ugotowane dodajemy przecier oraz posiekany koperek. Zagotowujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy
- Na talerzu zupę posypujemy jeszcze posiekaną natką pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz