Gołąbki z kaszą jęczmienną to inna opcja gołąbków, ale nie mniej smaczna od tradycyjnych - ryżowych. Do tego zapieczone i zawinięte w liście młodej kapusty.
Zawsze
robiłam gołąbki z ryżem tradycyjnie gotowane w zalewie bulionowo -
pomidorowej. Ale tym razem zrobiłam gołąbki zapieczone w piekarniku.
Zamiast tradycyjnego gotowania w garnku zapiekłam je w piekarniku
również zalewając je zalewą.
Nadzienie
przygotowałam z mielonego mięsa wieprzowego, kaszy jęczmiennej i
pieczarek. Wszystko zawinęłam w młodą kapustę. To bardzo smaczna wersja
gołąbków, więc zachęcam do wypróbowania, nawet jeśli ktoś jest
tradycjonalistą i nie lubi zmian, to te gołąbki na pewno mu posmakują.
Oczywiście można je też gotować tradycyjnie zamiast zapiekać, ale te
przygotowane w piekarniku są bardzo smaczne.
Składniki: ( na 4 porcje )
- 1 główka młodej kapusty
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 torebki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 30 dkg pieczarek
- niezbyt duża cebula
- 10 dkg słoniny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 kostka rosołowa
- mały przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Z kapusty zdjąć liście i włożyć do gorącej, lekko osolonej wody. Zblanszować ( niezbyt długo, aby liście nie stały się zbyt miękkie). Liście wyciągnąć na talerze i ostudzić. Ściąć grubsze części liści
- Ugotować 2 woreczki kaszy w lekko osolonej wodzie. Odsączyć i przestudzić
- Przygotować pieczarki: obrać, umyć i drobno pokroić. Przysmażyć na łyżce oleju aż odparuje z nich woda
- Słoninę pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni. Gdy skwarki są już lekko zrumienione dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia na bardzo wolnym ogniu
- W dużej misce połączyć kaszę, mielone mięso, pieczarki, dodać 2 - 3 łyżki stopionej słoniny ( ilość wg uznania). Posolić i popieprzyć. Wszystko dokładnie wymieszać
- Formę do zapiekania posmarować delikatnie olejem i wyłożyć liśćmi z kapusty
- Na ostudzone liście nakładać farsz i ściśle zwijać w ruloniki. Końce zawijać pod spód i układać ciasno w formie
- Całość zalać zalewą przygotowaną z litra wody, jednej kostki rosołowej i przecieru pomidorowego
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok 60 - 70 minut sprawdzając, aby zbytnio nie spiekła się kapusta. Gołąbki można przykryć w początkowej fazie pieczenia zbędnymi liśćmi kapusty. Pod koniec pieczenia zdjąć liście, aby kapusta ładnie się zrumieniła ( ja zapiekałam bez przykrywania liśćmi )
- Gołąbki podawać z sosem
WSPANIAŁE!!!
OdpowiedzUsuńChyba wpadnę do Ciebie na obiad, może i familie przyprowadzę:))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam , miłego dnia:)
Zapraszam:)
Usuńuwielbiam gołąbki!:) wyglądaja obłędnie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam w wolnej chwili na miodek domowej roboty:)
obserwuje:)
właśnie dzisiaj zrobiłam w trzech wersjach z kaszą jęczmienną grzybami i mięsem
OdpowiedzUsuń2-z pęczakiem pieczarkami i mięsem i tradycyjne
pęczak trzeba zamoczyć wieczorem
a wywar z grzybów użyłam do podlania tych pierwszych
ja zawsze z kapusty wycinam głąb,i tym sposobem kapusta sama oddziela liście. smacznego
Przepyszne!!!
OdpowiedzUsuń