Zapiekane gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną

Zapiekane gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną




Gołąbki z kaszą jęczmienną to inna opcja gołąbków, ale nie mniej smaczna od tradycyjnych - ryżowych. Do tego zapieczone i zawinięte w liście młodej kapusty.
Zawsze robiłam gołąbki z ryżem tradycyjnie gotowane w zalewie bulionowo - pomidorowej. Ale tym razem zrobiłam gołąbki zapieczone w piekarniku. Zamiast tradycyjnego gotowania w garnku zapiekłam je w piekarniku również zalewając je zalewą.
Nadzienie przygotowałam z  mielonego mięsa wieprzowego, kaszy jęczmiennej i pieczarek. Wszystko zawinęłam w młodą kapustę. To bardzo smaczna wersja gołąbków, więc zachęcam do wypróbowania, nawet jeśli ktoś jest tradycjonalistą i nie lubi zmian, to te gołąbki na pewno mu posmakują. Oczywiście można je też gotować tradycyjnie zamiast zapiekać, ale te przygotowane w piekarniku są bardzo smaczne.



Składniki: ( na 4 porcje )
  • 1 główka młodej kapusty
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 30 dkg pieczarek
  • niezbyt duża cebula
  • 10 dkg słoniny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka rosołowa
  • mały przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:

  • Z kapusty zdjąć liście i włożyć do gorącej, lekko osolonej wody. Zblanszować ( niezbyt długo, aby liście nie stały się zbyt miękkie). Liście wyciągnąć na talerze i ostudzić. Ściąć grubsze części liści
  • Ugotować 2 woreczki kaszy w lekko osolonej wodzie. Odsączyć i przestudzić
  • Przygotować pieczarki: obrać, umyć i drobno pokroić. Przysmażyć na łyżce oleju aż odparuje z nich woda
  • Słoninę pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni. Gdy skwarki są już lekko zrumienione dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia na bardzo wolnym ogniu
  • W dużej misce połączyć kaszę, mielone mięso, pieczarki, dodać 2 - 3 łyżki stopionej słoniny ( ilość wg uznania). Posolić i popieprzyć. Wszystko dokładnie wymieszać
  • Formę do zapiekania posmarować delikatnie olejem i wyłożyć liśćmi z kapusty
  • Na ostudzone liście nakładać farsz i ściśle zwijać w ruloniki. Końce zawijać pod spód i układać ciasno w formie
  • Całość zalać zalewą przygotowaną z litra wody, jednej kostki rosołowej i przecieru pomidorowego
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok 60 - 70 minut sprawdzając, aby zbytnio nie spiekła się kapusta. Gołąbki można przykryć w początkowej fazie pieczenia zbędnymi liśćmi kapusty. Pod koniec pieczenia zdjąć liście, aby kapusta ładnie się zrumieniła ( ja zapiekałam bez przykrywania liśćmi )
  • Gołąbki podawać z sosem
 

Komentarze

  1. Chyba wpadnę do Ciebie na obiad, może i familie przyprowadzę:))))
    Pozdrawiam , miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam gołąbki!:) wyglądaja obłędnie :)
    zapraszam w wolnej chwili na miodek domowej roboty:)
    obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie dzisiaj zrobiłam w trzech wersjach z kaszą jęczmienną grzybami i mięsem
    2-z pęczakiem pieczarkami i mięsem i tradycyjne
    pęczak trzeba zamoczyć wieczorem
    a wywar z grzybów użyłam do podlania tych pierwszych
    ja zawsze z kapusty wycinam głąb,i tym sposobem kapusta sama oddziela liście. smacznego

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz