Medaliony z indyka w sosie własnym

Medaliony z indyka w sosie własnym


Medaliony z indyka w sosie własnym to danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Mięso jest soczyste, mięciutkie. Podane z buraczkami lub inną ulubioną surówką i oczywiście polane sosem na pewno zasmakują każdemu. Banalne składniki, a tyle przyjemności dla podniebienia.

Składniki:
  • 6 medalionów z indyka ( ok 600 g )
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • mąka do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
  • Medaliony obsypujemy delikatnie solą i pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i na gorące wkładamy medaliony. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor
  • W garnku zagotowujemy wodę ( mniej więcej tyle, aby po wrzuceniu medaliony były przykryte ) z zielem angielskim i listkiem laurowym. Dolewamy łyżkę sosu sojowego
  • Do gotującej się wody przekładamy obsmażone medaliony i gotujemy ok 40 min, aż mięso będzie miękkie
  • Sos zagęszczamy mąką ( ok łyżkę mąki mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy powoli do sosu cały czas go mieszając )
  • Medaliony podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Polecam też:


Komentarze

Prześlij komentarz