Medaliony z indyka w sosie własnym
Medaliony z indyka w sosie własnym to danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Mięso jest soczyste, mięciutkie. Podane z buraczkami lub inną ulubioną surówką i oczywiście polane sosem na pewno zasmakują każdemu. Banalne składniki, a tyle przyjemności dla podniebienia.
Składniki:
- 6 medalionów z indyka ( ok 600 g )
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
- mąka do zagęszczenia sosu
- Medaliony obsypujemy delikatnie solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i na gorące wkładamy medaliony. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor
- W garnku zagotowujemy wodę ( mniej więcej tyle, aby po wrzuceniu medaliony były przykryte ) z zielem angielskim i listkiem laurowym. Dolewamy łyżkę sosu sojowego
- Do gotującej się wody przekładamy obsmażone medaliony i gotujemy ok 40 min, aż mięso będzie miękkie
- Sos zagęszczamy mąką ( ok łyżkę mąki mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy powoli do sosu cały czas go mieszając )
- Medaliony podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Polecam też:
Super przepis. Dziękujęmy.
OdpowiedzUsuńpyszne danie
OdpowiedzUsuńBędę robić dziś pierwszy raz zobaczymy 😁😁
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńSuper zdrowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńoczywiście przepis łykam jak sztukas rybę.Dziękuję
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wszyscy zachwyceni,pałaszowali na wyścigi.Rewelacja! Dziękuję
OdpowiedzUsuń