sobota, 15 czerwca 2013

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i pieczarkami

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i pieczarkami

 



Bigos z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny bigos. Jest to wiosenna łagodniejsza i lżejsza odmiana tego kapuścianego dania.
Wiosenny bigos można jeść solo, z chlebem, albo też podać go z młodymi ziemniakami. U nas była właśnie taka wersja tego smacznego posiłku.
Do bigosu dodałam chudy boczek. Nie wędzony, bo za takim nie przepadam. Ale dla tych, którzy nie mają nic przeciwko wędzonemu boczkowi, ta jego postać jak najbardziej nadaje się do tego dania. Ja w każdym razie kupuję boczek pieczony, najlepiej wersję bez żadnej ziołowej posypki, chudziutki, bez zbędnego tłuszczu. Z podstawowych składników potrzebne będą jeszcze pieczarki i oczywiście kapusta, która występuje w tym daniu w roli głównej. Ja użyłam 2 główek młodej kapusty, które na razie nie są zbyt duże.
Wszystko przygotowuję w dużym woku i pilnuję, aby kapusta zbytnio się nie rozgotowała, bo nie lubię kapuścianej bryi. 

 

Składniki: ( ok 4 porcje )
  • 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty
  • 40 dkg boczku
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 młode marchewki
  • 1 duża cebula
  • olej ( 2 - 3 łyżki )
  • 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki siekanego koperku
Sposób wykonania:
  • Kapustę szatkujemy ( nie bardzo drobno ) i przekładamy do dużego garnka
  • Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy pokrojony w dość dużą kostkę boczek i pokrojoną w krążki marchewkę. Wszystko razem smażymy kilka minut ( ja przygotowuję to danie w dużym woku )
  • Na drugiej patelni smażymy pokrojone pieczarki,  delikatnie je solimy i oprószamy pieprzem. Smażymy do odparowania płynu spod pieczarek ( pieczarki można przygotować wcześniej)
  • W międzyczasie przygotowujemy kapustę: zalewamy ją wrzącą wodą ( ok 1,5 litra ) i doprowadzamy do wrzenia, a następnie krótko ( ok 3 minut ) obgotowujemy często mieszając
  • Gdy kapusta lekko zmięknie odcedzamy ją łyżka cedzakową i przekładamy do cebuli i boczku. Dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy
  • Do całości dodajemy przecier, listki laurowe, i dusimy na wolnym ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając ( nie należy dusić zbyt długo, aby kapusta nie rozgotowała się )
  • Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku
  • Podajemy z chlebem lub ziemniakami

2 komentarze:

  1. Pysznie! Sądzę, że u mnie w domu już niedługo tez się pojawi taki bigosik :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku dni chodzi za mną taki obiad. Nieistotne, że jest gorąco! Nie mam ochoty na jakieś lekkie dania, ale właśnie na takie coś...;)

    OdpowiedzUsuń