niedziela, 9 czerwca 2013

Wiosenna zupa jarzynowa z zacierkami

Wiosenna zupa jarzynowa z kalarepą i zacierkami



W końcu nadszedł czas, że można ugotować wiosenna zupę ze świeżymi warzywami. Bardzo lubimy tą zupę, dlatego na wiosnę powtarzam ją zawsze kilkakrotnie.
 W tej zupce muszą znaleźć się wiosenne jarzynki: przede wszystkim kalarepa, ale też młody kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa. Dobrze jest, jak dodamy też młodego, świeżutkiego, zielonego groszku. Nie może w niej tez zabraknąć młodych ziemniaków i koperku.



Składniki:

  • 1/3 średniej wielkości kalafiora
  • jedna mała pietruszka
  • 3 marchewki  ( jak większe to 2 )
  • kawałek selera
  • kalarepa
  • zielony groszek  ( 10 strąków )
  • fasolka szparagowa żółta ( bo ta pojawia się najwcześniej )
  • 3  ziemniaki
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • makaron - zacierka ( 4 - 5 łyżki )
  • 3 łyżki śmietany 
Sposób wykonania:

  • Gotujemy ok 2,5 litra wody. 
  • Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową, a następnie pokrojoną na krótsze części fasolkę szparagową. Gotujemy ok 5 minut
  • Następnie dorzucamy pokrojone w krążki: marchewkę i pietruszkę oraz  pokrojony drobno seler ( można też dodać jednego liścia selera korzeniowego), zielony groszek, różyczki kalafiora oraz makaron - zacierkę ( ten kupny, aby był miękki musi gotować się nawet 12 minut). 
  • Gotujemy ok 5 minut, a następnie dorzucamy pokrojoną kalarepę, ziemniaki         pokrojone w niewielką kostkę  i pokrojone w kawałki liście kapusty włoskiej.  
  • Dosalamy, doprawiamy pieprzem i gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków ok 8 minut. 
  • Po tym czasie zupę zabielamy śmietaną rozmieszaną z niewielką ilością płynu z zupy. Zagotowujemy i wsypujemy pokrojony drobno koperek.

3 komentarze:

  1. u mnie duży kalafior i dzisiaj będzie kalafiorowa, w podobny sposób do tej Twojej zupki robię

    OdpowiedzUsuń
  2. no a gdzie ta zacierka ?

    OdpowiedzUsuń