Wiosenna zupa jarzynowa z kalarepą i zacierkami
W
końcu nadszedł czas, że można ugotować wiosenna zupę ze świeżymi warzywami. Bardzo lubimy tą zupę, dlatego na wiosnę powtarzam ją zawsze kilkakrotnie.
W
tej zupce muszą znaleźć się wiosenne jarzynki: przede wszystkim
kalarepa, ale też młody kalafior, marchewka, seler, fasolka szparagowa.
Dobrze jest, jak dodamy też młodego, świeżutkiego, zielonego groszku.
Nie może w niej tez zabraknąć młodych ziemniaków i koperku.
Składniki:
- 1/3 średniej wielkości kalafiora
- jedna mała pietruszka
- 3 marchewki ( jak większe to 2 )
- kawałek selera
- kalarepa
- zielony groszek ( 10 strąków )
- fasolka szparagowa żółta ( bo ta pojawia się najwcześniej )
- 3 ziemniaki
- kilka liści kapusty włoskiej
- koperek
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- makaron - zacierka ( 4 - 5 łyżki )
- 3 łyżki śmietany
Sposób wykonania:
- Gotujemy ok 2,5 litra wody.
- Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową, a następnie pokrojoną na krótsze części fasolkę szparagową. Gotujemy ok 5 minut
- Następnie dorzucamy pokrojone w krążki: marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony drobno seler ( można też dodać jednego liścia selera korzeniowego), zielony groszek, różyczki kalafiora oraz makaron - zacierkę ( ten kupny, aby był miękki musi gotować się nawet 12 minut).
- Gotujemy ok 5 minut, a następnie dorzucamy pokrojoną kalarepę, ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę i pokrojone w kawałki liście kapusty włoskiej.
- Dosalamy, doprawiamy pieprzem i gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków ok 8 minut.
- Po tym czasie zupę zabielamy śmietaną rozmieszaną z niewielką ilością płynu z zupy. Zagotowujemy i wsypujemy pokrojony drobno koperek.
u mnie duży kalafior i dzisiaj będzie kalafiorowa, w podobny sposób do tej Twojej zupki robię
OdpowiedzUsuńno a gdzie ta zacierka ?
OdpowiedzUsuńJak to gdzie? W zupie!
Usuń