niedziela, 3 maja 2015

Ciasto z makiem i rabarbarem

Ciasto z makiem i rabarbarem



 
Proste, szybkie w wykonaniu i smaczne ciasto z dodatkiem sypkiego maku i owoców. Użyłam rabarbaru, choć owoce można zmieniać. Świetnie ciasto sprawdza się z wiśniami, również tymi ze słoika, z jagodami czy truskawkami. Pyszne do popołudniowej kawy, a także jako przekąska do pracy czy szkoły.

 



Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 175 g masła
  • 50 g maku
  • 16 g cukru waniliowego( 1 małe opakowanie )
  • 150 ml mleka
  • 300 g rabarbaru
  • oprócz tego : masło i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
  • Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Obsypać 2 łyżkami cukru 
  • Formę keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wstawić do lodówki
  • Mąkę przesiać i pomieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym
  • Masło stopić i przestudzić
  • Jajka roztrzepać i połączyć z ostudzonym masłem i mlekiem. Dodać do mąki i wymieszać np w robocie kuchennym
  • Na koniec dosypać mak i wymieszać
  • Formę wyjąć z lodówki. Przelać do niej ciasto. Na wierzchu ciasno poukładać kawałki rabarbaru. Można lekko docisnąć
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 60 - 70 minut. Ciasto wyjąc z piekarnika. Przestudzić ok 5 minut i wyjąć z formy na kratkę kuchenną. Pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho, ja rabarbar po prostu kocham :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie rabarbaru i maku musi smakować ciekawie! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach uwielbiam rabarbar i zawsze sie ciesze gdy zaczyna się sezon na niego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pyszne ciacho :) Idealne na podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaraz się zabieram za pieczenie.Już mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki jest wymiar keksowki?

    OdpowiedzUsuń