Kruche rogaliki z marmoladą różaną
Przy przygotowywaniu rożków nie ma zbyt dużo pracy, a smakują wybornie, więc warto skusić się i samemu przyrządzić je w domu.
Ja piekę różne rodzaje rogalików: rogaliki drożdżowe, rogaliki kruche czy półfrancuskie. Stosuję też różne nadzienia, choć najbardziej lubię rogaliki z różą. Te są z marmoladą o smaku różanym dodatkowo z dodatkiem konfitury różanej.
Na moim blogu jest też przepis na pyszne rożki drożdżowe z ciasta topionego, który też warto wypróbować.
Takie rogaliki to super dodatek do kawy czy popołudniowej herbatki, więc zachęcam do skorzystania z przepisu:)
Z podanych składników można przyrządzić 40 lub 48 rogalików, w zależności od tego, czy ciasto podzielimy na 5 czy 6 części. Tym razem zrobiłam trochę większe rogaliki, bo podzieliłam sporządzone ciasto tylko na 5 części.
Składniki: ( na 40/48 rożków )
Przy przygotowywaniu rożków nie ma zbyt dużo pracy, a smakują wybornie, więc warto skusić się i samemu przyrządzić je w domu.
Ja piekę różne rodzaje rogalików: rogaliki drożdżowe, rogaliki kruche czy półfrancuskie. Stosuję też różne nadzienia, choć najbardziej lubię rogaliki z różą. Te są z marmoladą o smaku różanym dodatkowo z dodatkiem konfitury różanej.
Na moim blogu jest też przepis na pyszne rożki drożdżowe z ciasta topionego, który też warto wypróbować.
Takie rogaliki to super dodatek do kawy czy popołudniowej herbatki, więc zachęcam do skorzystania z przepisu:)
Z podanych składników można przyrządzić 40 lub 48 rogalików, w zależności od tego, czy ciasto podzielimy na 5 czy 6 części. Tym razem zrobiłam trochę większe rogaliki, bo podzieliłam sporządzone ciasto tylko na 5 części.
Składniki: ( na 40/48 rożków )
- 20 dkg twarogu ( półtłustego )
- 20 dkg margaryny
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dkg mąki ( + mąka do oprószania stolnicy i wałka )
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 20 - 25 dkg twardej marmolady
- cukier puder do posypania upieczonych rożków
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier. Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać
- Do mąki dodać zmielony w maszynce twaróg, miękką margarynę i całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt klejące można dosypać odrobinę mąki
- Z ciasta uformować wałek i podzielić go na równe części ( 5 lub 6 w zależności od tego, czy wolimy rogaliki większe czy mniejsze )
- Każdą część ciasta cienko rozwałkowywać na kształt koła i kroić ( ja używam radełka do pizzy ) na 8 części
- Na szerszej części każdego z powstałych trójkątów kłaść pół łyżeczki marmolady ( twardą marmoladę pomieszałam z konfiturą z róży ) i zwijać nadając ciastu na koniec kształt rogalika
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypywać cukrem pudrem
do takich rogalików to ja mam słabość, oj :)
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja:)
UsuńTo ja poproszę kilka :D
OdpowiedzUsuńBrać, wybierać, nie żałować:)
UsuńRogaliki ..mniam..ale ta marmolada różana..nie lubię jej..
OdpowiedzUsuńKwestia gustu:)
UsuńKolejne cudne rogaliki...
OdpowiedzUsuńmożna je zrobić bez twarogu ? :)
OdpowiedzUsuńJesli mają być bez twarogu, to trzeba szukac innego przepisu, gdzie twarogu w przepisie nie ma:). To samo dotyczy zapytania w innym poscie, czy mozna bez śmietany. Pewno mozna, ale co z tego wyjdzie, to juz zagwarantowac nie mogę:)
Usuńwspaniały przepis ! mniaaam
OdpowiedzUsuńMniam ja robiłam bez twarogu i równie dobre :)
OdpowiedzUsuńPo za tym moja córa na jutro na kiermasz i nie mam czasu i twarogu ale cóż ogólnie bardzo dobre.
Bez twarogu są równie dobre :)
OdpowiedzUsuńNie mogłam robić z twarogiem bo nie miałam a moja córa potrzebowała na kiermasz szkolny .
i robiłam trochę innym sposobem.
Ps korzystam z konta córy :) :)
rogaliki wyglądają super m muszę zrobić,dam znać jak smakują i jak wyszły
OdpowiedzUsuńwiec zrobiłam i spróbowałam smakują lepiej jak wyglądają ,rewelacyjne rogaliczki tylko robić i jeść ,składniki w super proporcjach nie ma ze nie wyjdzie polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały:-) Pozdrawiam Anika
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy ciasto przed wałkowaniem należy włożyć do lodówki ,albo na krócej do zamrażalki ??? Czy nie wymaga tego i dlaczego ,jeśli mogę zapytać ??? :) pozdrawiam :)
Myślę, że wszystko jest wystarczająco jasno napisane w przepisie! :-)
Usuń