Na koniec sezonu malinowego postanowiłam przyrządzić jeszcze raz jakieś ciasto z malinami i padło na drożdżówkę, bo to ciasto to typowy drożdżowy placek, ale z pysznymi dodatkami. Zresztą samo ciasto drożdżowe też jest pyszniutkie: delikatne, mięciutkie i zachowuje te swoje walory nawet na drugi czy trzeci dzień. Może to zasługa dość dużej ilości masła, które dodaje się do ciasta. Oprócz rozpływającego się w ustach ciasta jest i ser oraz owoce, a wszytko to posypane kruszonką. A że kruszonkę uwielbiam, więc posypuję nią dość obficie mój placek.
Placek nie jest też przesadnie słodki, bo takowych nie lubię, a maliny nadają mu fajnego kwaskowatego posmaku.
Na ciasto:
- 40 dkg mąki
- 4 dkg świeżych drożdży
- 8 dkg cukru
- 1 całe jajko
- 120 ml mleka
- 12 dkg masła
- szczypta soli
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
Na masę serową:
- 45 - 50 dkg gotowego sera na serniki
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Na kruszonkę:
- 8 dkg masła
- 8 dkg cukru
- 16 dkg mąki
Sposób wykonania:
- Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i odrobiny letniego mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką
- Masło stopić i przestudzić
- Mleko lekko podgrzać
- Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Dodać do niej wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrobić ciasto i pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia
- W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować masę serową: ser dokładnie połączyć z całymi jajkami, sokiem z cytryny i cukrem
- Z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę
- Przygotować owoce
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na placek o wielkości troszkę większej niż blaszka, na której będziemy go piec. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i odczekać ok. 15 minut, aż trochę podrośnie
- Po tym czasie na ciasto wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić. Na masie serowej ułożyć maliny, a następnie posypać kruszonką
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 45 - 50 minut
No i po co ja tutaj wchodziłem.Żartuję,fajne ciasto.Mam pracę na dzisiaj.Drożdże mam,twaróg również,maliny na krzakach,czyli tylko zrobić.Fajne połączenie,na pewno dzisiaj wypróbuję.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie smakowało!:) Maliny na krzakach - fajna sprawa. Ja mam tylko w lipcu papierówki na drzewie, resztę na bazarku:)
UsuńPrzepis zrobił wrażenie. Brzuch boli z przejedzenia:)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie buszuję w sieci w poszukiwaniu przepisu na ciasto drożdżowe z serem, ale jak zobaczyłam to ciacho z serem i malinami.... mniaaam,w piątek rano pakuje dzieciaki do auta, na zakupy po składniki i zobaczymy co nam z tego wyjdzie :) a pieczenie z dwójką dzieciaków nie jest czasem prosta sprawą,w piątek dam znać jak nam poszło :)
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści:)
UsuńCiasto zrobione i upieczone, jeszcze ciepłe pokrojone i jak dla mnie i moich małych żarłoków bomba, przepis zapisany w zeszycie,naprawdę super ciasto, dzięki wielkie
UsuńNo to bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. I zapraszam w takim razie do częstszych odwiedzin mojego bloga:). Może jeszcze cos innego przypadnie do gustu:). Pozdrowienia A
Usuń