Szarlotka
Pyszna
szarlotka o tradycyjnym smaku, z bardzo dużą ilością jabłek. I dość szybka w przygotowaniu. Zawsze
się udaje. Jabłka, jabłka i jeszcze raz jabłka, bez zbędnych dodatków.
Tylko cynamon, cukier i trochę cukru waniliowego. Duża blacha znika w oka mgnieniu. Ja używam do wypieku tego ciasta szarej renety. Wiem, że dziś coraz
trudniej jest ją znaleźć na sklepowych półkach. Ale jak się człowiek
postara, to można ją jeszcze dostać: na bazarku, na wsi u babci,a jak ma
się szczęście, to i w sklepiku osiedlowym. Ja właśnie mam to szczęście i
jabłka kupuję w sklepie, gdzie robię codzienne zakupy. A jak jadę na targ, to również na targu .
Szara reneta to stara odmiana jabłoni. Swoim wyglądem jabłka szarej renety może nie przyciągają wzroku, ale ci, którzy znają jej walory wiedzą, że jest doskonała na szarlotki, placki, na przetwory, do surówek i sałatek. Ma charakterystyczny aromat i lekko kwaskowaty smak. Ponadto jest to odmiana o dość twardym miąższu i niezbyt wodnista, więc nie trzeba odciskać ze startych jabłek nadmiaru soku, a ciasto po upieczeniu mimo to nie robi się wilgotne. Gdzieś kiedyś czytałam, że owoce szarej renety to także jedne z najzdrowszych jabłek.
Jabłka dość szybko ciemnieją, co nie umniejsza walorów smakowych szarlotki. Ciasto, mimo dużej ilości jabłek, nigdy nie robi się zakalcowate. A piekę tę szarlotkę od dobrych kilku lat regularnie od października do samej wiosny, dokąd da się kupić szarą renetę. Na wiosnę szara reneta ma już mniej soku, a teraz zaraz po zbiorach jabłka są jeszcze bardzo soczyste, więc można odcisnąć nadmiar soku.
Szara reneta to stara odmiana jabłoni. Swoim wyglądem jabłka szarej renety może nie przyciągają wzroku, ale ci, którzy znają jej walory wiedzą, że jest doskonała na szarlotki, placki, na przetwory, do surówek i sałatek. Ma charakterystyczny aromat i lekko kwaskowaty smak. Ponadto jest to odmiana o dość twardym miąższu i niezbyt wodnista, więc nie trzeba odciskać ze startych jabłek nadmiaru soku, a ciasto po upieczeniu mimo to nie robi się wilgotne. Gdzieś kiedyś czytałam, że owoce szarej renety to także jedne z najzdrowszych jabłek.
Jabłka dość szybko ciemnieją, co nie umniejsza walorów smakowych szarlotki. Ciasto, mimo dużej ilości jabłek, nigdy nie robi się zakalcowate. A piekę tę szarlotkę od dobrych kilku lat regularnie od października do samej wiosny, dokąd da się kupić szarą renetę. Na wiosnę szara reneta ma już mniej soku, a teraz zaraz po zbiorach jabłka są jeszcze bardzo soczyste, więc można odcisnąć nadmiar soku.
Do mojej szarlotki staram się dawać jak najmniej cukru, a i tak jest
pyszna. Można ją jadać na ciepło i zimno. Ja zazwyczaj podaję ją z gałką
lodów śmietankowych i bitą śmietaną.
Składniki:
Ciasto:
- 60 dkg mąki
- 15 dkg cukru pudru
- 20 dkg margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 10 dkg śmietany
Masa jabłkowa:
- 3 kg jabłek ( najlepiej szara reneta )
- pół opakowania cynamonu
- pół opakowania cukru waniliowego
- 20 dkg cukru ( ja daję mniej, ok 15 dkg )
Sposób przygotowania:
Mąkę
przesiać do miski ( część zwykłej mąki można zastąpić mąką
kukurydzianą- ciasto będzie miało ładny kolor ), dodać cukier, cukier
waniliowy, posiekaną margarynę. Dodać jajka i śmietanę. Wyrobić ciasto,
oziębić w lodówce.
Umyte
jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier,
cynamon i wymieszać. Nadzienie należy przygotować bezpośrednio przed
wyłożeniem na ciasto.
Ciasto
po wyziębieniu podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i
przenieść na wałku na blachę. Ciasto powinno zachodzić na ścianki
blachy. Na to nałożyć masę z jabłek, wyrównać i przykryć drugą połową
rozwałkowanego ciasta ( spód i górna część ciasta powinny zostać razem
sklejone). Ciasto nakłuć z wierzchu widelcem i wstawić do rozgrzanego
piekarnika. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z
piekarnika gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem. Można serwować z
lodami śmietankowymi i bitą śmietaną. Pyszna na zimno i ciepło.
Ale duużo jabłek , hmm pychota
OdpowiedzUsuńDużo, bo aż trzy kilo :)
Usuńpieknie wyglada
OdpowiedzUsuńZrobię z tego przepisu wygląda smakowicie a wykonanie proste
OdpowiedzUsuńJest Mega Pyszna!!!
OdpowiedzUsuń