Kiszenie żuru czyli przepis na zakwas do żurku
Zakwas na żur należy nastawić kilka dni przed Świętami, bo potrzebuje on kilka dni, aby dobrze się zakisić. A potem gotujemy świąteczny żurek:). Koniecznym składnikiem, gwarantującym doskonałą jakość żurku, jest żytnia mąka. Przygotowanie zakwasu to bardzo prosta sprawa, prostsza niż by się mogło wydawać. Ja przyrządzam go z mąki żytniej albo z żytniej razowej. Wychodzi pyszny zakwas, a potem można delektować się żurkiem.
Do kiszenia dodaję też 2 ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Zakwas wychodzi bardzo aromatyczny, zresztą tak samo jak żurek na nim sporządzony. Jeszcze czas, więc można zabrać się jeszcze dziś za kiszenie żuru i na Święta będzie jak znalazł pyszny domowej roboty zakwas! Potrzebujemy 3 - 4 dni, aby zakwas był gotowy.
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiwEpYslUcOvoCWmaSZGju_FqxPn3OJ7PDaoE6qNX84msg9de7En1YuyYuW9R_qqJWyIIV1rDuXPNb6fBmMu9F68rvxHouf5Q3RUBQ1WZAuEzMdFIUiK0pkK1ygcpQAq_OlqeQN-IxVUY/s200/Slajd1.JPG)
Zakwas na żur należy nastawić kilka dni przed Świętami, bo potrzebuje on kilka dni, aby dobrze się zakisić. A potem gotujemy świąteczny żurek:). Koniecznym składnikiem, gwarantującym doskonałą jakość żurku, jest żytnia mąka. Przygotowanie zakwasu to bardzo prosta sprawa, prostsza niż by się mogło wydawać. Ja przyrządzam go z mąki żytniej albo z żytniej razowej. Wychodzi pyszny zakwas, a potem można delektować się żurkiem.
Do kiszenia dodaję też 2 ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Zakwas wychodzi bardzo aromatyczny, zresztą tak samo jak żurek na nim sporządzony. Jeszcze czas, więc można zabrać się jeszcze dziś za kiszenie żuru i na Święta będzie jak znalazł pyszny domowej roboty zakwas! Potrzebujemy 3 - 4 dni, aby zakwas był gotowy.
Składniki:
- 150 g mąki żytniej
- 1 litr ciepłej przegotowanej wody
- skórka z jednej kromki razowego chleba
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- Odmierzyć 150 g mąki żytniej i wsypać do naczynia ( najlepiej do glinianego garnka ), w którym będziemy kisić żur ( jeśli takowego nie mamy może być po prostu słój)
- Mąkę zalać litrem ciepłej przegotowanej wody i całość roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek
- Dodać dwa przełamane liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 przecięte na pół ząbki czosnku
- Dodać skórkę z jednej kromki razowego chleba
- Całość przykryć gazą, obwiązać i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Ja dodatkowo owijam naczynie ściereczkami kuchennymi albo ręcznikiem
- Po 3 - 4 dniach zakwas na żur będzie gotowy. Delikatnie wyciągamy skórkę z chleba, a następnie całość cedzimy i przelewamy do butelek lub słoika
- Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach lub słoiczkach. Po odstaniu zakwas rozwarstwi się. Na dole zbierze się mąka, a u góry płyn
kiedyś muszę wypróbować i zrobić sama, w tym roku kupiłam, wybieram jednak zawsze w szklanej butelce i domowej receptury
OdpowiedzUsuńOj tak, to na następne święta, ale zapisuję.
OdpowiedzUsuńPolecam zakwas z płatków owsianych.
OdpowiedzUsuńJak to się robi?
UsuńJestem w trakcie robienie zakwasu wg twojego przepisu za pare dni napisze jaki wyszedl zurek
UsuńOK. Czekam więc na wieści!
Usuńja dpodaje jeszcze korzen chrzanu jesli mam i wychodzi pysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń