Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiwEpYslUcOvoCWmaSZGju_FqxPn3OJ7PDaoE6qNX84msg9de7En1YuyYuW9R_qqJWyIIV1rDuXPNb6fBmMu9F68rvxHouf5Q3RUBQ1WZAuEzMdFIUiK0pkK1ygcpQAq_OlqeQN-IxVUY/s640/Slajd1.JPG)
Żurek wielkanocny to tradycja, która w naszym domu jest kultywowana. Czy można sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku? Zakwas na żurek można kupić gotowy, albo, jeśli mamy chęć, zakisić go samodzielnie. Zakwas domowy to rzecz niezwykle prosta i nie wymagająca od nas zbyt dużo uwagi. Robi się sam. Należy tylko zalać mąkę żytnią przegotowaną wodą, dodać przyprawy i czekać, a potem przecedzić i oto cała filozofia. A zakwas domowy, pachnący czosnkiem i innymi przyprawami sprawia, że żurek smakuje wyśmienicie. Przepis na domowy zakwas znajduje się TUTAJ.
Zakwas wzbogacam ząbkami czosnku, dlatego do żurku nie dodaję już czosnku. Zakwas wychodzi bardzo aromatyczny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzLKUN_IbbHrotV0PigFgpORmQ33EDbExKcLvExKvxUSSkXxtBv_wJDVzPTphr1bbATvXtGETthO8IjetXnEV6GJSKn9907-UvgbPqGp68umapZ7ymqNYr7H-VVhqW04Yu38Ot8bgQku4/s640/Slajd3.JPG)
Składniki: ( na 4 litry żurku )
Żurek wielkanocny to tradycja, która w naszym domu jest kultywowana. Czy można sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku? Zakwas na żurek można kupić gotowy, albo, jeśli mamy chęć, zakisić go samodzielnie. Zakwas domowy to rzecz niezwykle prosta i nie wymagająca od nas zbyt dużo uwagi. Robi się sam. Należy tylko zalać mąkę żytnią przegotowaną wodą, dodać przyprawy i czekać, a potem przecedzić i oto cała filozofia. A zakwas domowy, pachnący czosnkiem i innymi przyprawami sprawia, że żurek smakuje wyśmienicie. Przepis na domowy zakwas znajduje się TUTAJ.
Zakwas wzbogacam ząbkami czosnku, dlatego do żurku nie dodaję już czosnku. Zakwas wychodzi bardzo aromatyczny.
Składniki: ( na 4 litry żurku )
- 80 dkg wędzonych żeberek lub innych wędzonych kości z dużą ilością mięsa
- 25 dkg białej żurkowej kiełbasy
- 40 dkg kiełbasy wiejskiej
- 1 litr zakwasu
- sok z ok. połowy cytryny
- 5 średniej wielkości pieczarek
- sól
- pieprz
- 1 mała marchewka
- kawałek selera
- pół korzenia pietruszki
- majeranek
- dodatkowo: jajka na twardo i gotowane ziemniaki
- Kości zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy w całości marchewkę, pietruszkę i seler.
- Miękkie kości wyciągamy z wywaru. Wyławiamy warzywa. Marchewkę odstawiamy a seler i pietruszkę wyrzucamy.
- Wywar cedzimy. Mięso oddzielamy od kości.
- W garnku zagotowujemy 2,5 litra świeżej wody i dolewamy trochę przecedzonego wywaru. Jeśli ktoś lubi tłustsze zupy to można żurek ugotować na całym wywarze z dodatkiem wody.
- Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w półplasterki białą kiełbasę, dorzucamy obrane z kości mięso, pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone pieczarki. Wszystko gotujemy ok 15 minut.
- W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki wiejską kiełbasę.
- Po 15 minutach gotowania dodajemy do zupy podsmażoną kiełbasę, i chwilę razem gotujemy.
- Do gotującej się zupy wlewamy zakwas (wcześniej należy go dokładnie wstrząsnąć, aby osiadła na dnie mąka wymieszała się z płynem). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za mało kwaśny to stopniowo dodajemy sok z cytryny, aż uzyska odpowiadającą nam kwaśność. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku.Chwilkę gotujemy.
- Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz ziemniakami.
wspaniały! mój będzie w wersji wegetariańskiej, uwielbiam żurek!
OdpowiedzUsuńJak to, a gdzie podsmażona razem z kiełbasą cebula pokrojona w kostkę?:)
OdpowiedzUsuń