czwartek, 28 marca 2013

Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach

Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach



 
    Żurek wielkanocny to tradycja, która w naszym domu jest kultywowana. Czy można sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku? Zakwas na żurek można kupić gotowy, albo, jeśli mamy chęć, zakisić go samodzielnie. Zakwas domowy to rzecz niezwykle prosta i nie wymagająca od nas zbyt dużo uwagi. Robi się sam. Należy tylko zalać mąkę żytnią przegotowaną wodą, dodać przyprawy i czekać, a potem przecedzić i oto cała filozofia. A zakwas domowy, pachnący czosnkiem i innymi przyprawami sprawia, że żurek smakuje wyśmienicie. Przepis na domowy zakwas znajduje się TUTAJ.
Zakwas wzbogacam ząbkami czosnku, dlatego do żurku nie dodaję już czosnku. Zakwas wychodzi bardzo aromatyczny. 

 

Składniki: ( na 4 litry żurku )
  • 80 dkg wędzonych żeberek lub innych wędzonych kości z dużą ilością mięsa
  • 25 dkg białej żurkowej kiełbasy
  • 40 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 1 litr zakwasu
  • sok z ok. połowy cytryny
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera
  • pół korzenia pietruszki
  • majeranek
  • dodatkowo: jajka na twardo i gotowane ziemniaki
Sposób wykonania:
  • Kości zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy w całości marchewkę, pietruszkę i seler.
  • Miękkie kości wyciągamy z wywaru. Wyławiamy warzywa. Marchewkę odstawiamy a seler i pietruszkę wyrzucamy.
  • Wywar cedzimy. Mięso oddzielamy od kości.
  • W garnku zagotowujemy 2,5 litra świeżej wody i dolewamy trochę przecedzonego wywaru. Jeśli ktoś lubi tłustsze zupy to można żurek ugotować na całym wywarze z dodatkiem wody.
  • Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w półplasterki białą kiełbasę, dorzucamy obrane z kości mięso, pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone pieczarki. Wszystko gotujemy ok 15 minut.
  • W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki wiejską kiełbasę.
  • Po 15 minutach gotowania dodajemy do zupy podsmażoną kiełbasę, i chwilę razem gotujemy.
  • Do gotującej się zupy wlewamy zakwas (wcześniej należy go dokładnie wstrząsnąć, aby osiadła na dnie mąka wymieszała się z płynem). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za mało kwaśny to stopniowo dodajemy sok z cytryny, aż uzyska odpowiadającą nam kwaśność. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku.Chwilkę gotujemy.
  • Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz ziemniakami.

2 komentarze:

  1. wspaniały! mój będzie w wersji wegetariańskiej, uwielbiam żurek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to, a gdzie podsmażona razem z kiełbasą cebula pokrojona w kostkę?:)

    OdpowiedzUsuń