Sałatka z tuńczyka z ogórkiem i pomidorem
Sałatki z tuńczyka robię różne. Trudno stwierdzić, która lepsza. Wszystkie nam smakują. Ostatnio przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, świeżym ogórkiem i pomidorem, i z innymi dodatkami. Była bardzo smaczna i delikatna w smaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhye1VNkrv4H2dXQRc5os7A9vnAKaBkOskv_2neufpC3i1USUTy1X9CFlGRUKzl7EBuPOJaGceY11SAjlzN-U0621Ek2bijRbwxdon3oqRc_Z6Kzr19l8HPPqbrkwGad23JGGaLnsInuP4/s640/Slajd3.JPG)
Składniki:
Sposób przygotowania:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7r6U7iMkCDtKT43oeJWZBu1pp4lNl085dPpoDV4a9UkJHv5Aryz3fRtBuOrxI34pfeGrruN2l5Y9ciaXJ0gKYYQNlfBXJyAT_UIFAFvW9mVeux_d4mqOuwPHvA_9RP5AmfF0g91Qj18Yz/s200/Slajd2.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiHEmPV6elOJa3aH_d8g6FPKt85C_H4-JnXdwZFS-P25343LvaUfP-zURQHNqtcOtxYZQyjFZqOlHBQNP5LQKVAF22U77Dq5qe_xcAgLPWt-3AtT5WqBqmdySCxMO0sWoxDVxBhixtBF4/s200/Slajd4.JPG)
Sałatki z tuńczyka robię różne. Trudno stwierdzić, która lepsza. Wszystkie nam smakują. Ostatnio przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, świeżym ogórkiem i pomidorem, i z innymi dodatkami. Była bardzo smaczna i delikatna w smaku.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mięsisty pomidor
- 1 dość duży ogórek gruntowy
- mała puszka kukurydzy
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 jajka
- 15 dkg sera żółtego ( u mnie gouda )
- mały słoik majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. W tym czasie ogórka gruntowego i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
- Z pomidora usunąć gniazda nasienne wraz z sokiem, a miąższ pokroić w kostkę
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dużej misce.
- Tuńczyka odsączyć z sosu i dodać do składników. Tak samo postąpić z kukurydzą.
- Jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników
- Dodać majonez majonez w odpowiadającej sobie ilości, doprawić do smaku pieprzem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać.
- Gdyby sałatka była za mało słona dosalać na talerzu lub w misce przed samym podaniem. Jeśli posoli się za wcześnie to ogórek i pomidor puszczą sok
- Podawać z wędliną i chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz