niedziela, 3 lutego 2013

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka







Bardzo lubię wszelakie mazidła i pasty do pieczywa i przyrządzam różne ich rodzaje. Tym razem przyrządziłam pastę z tuńczyka z kilkoma dodatkowymi składnikami. Bardzo lubię tą pastę tuńczykową, a kanapki z nią znikają u nas w oka mgnieniu:). Pastę tę podaję zazwyczaj na  kanapkach z bułki lub bagietki, które delikatnie smaruję masłem, na to kładę liść sałaty, a na sałatę pastę. Kanapkę można dowolnie przystroić i podać jako smaczną przekąskę. Pastę przygotowuje się bardzo szybko.

 

 

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka na twardo
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • średni kiszony ogórek
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:
  • Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  • Ugotowane na twardo jajka drobno posiekać
  • Ser żółty utrzeć na tarce o małych oczkach
  • Ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę
  • Powyższe składniki delikatnie oprószyć solą i pieprzem i połączyć z majonezem.
  • Dokładnie wymieszać
  • Podawać jako pastę do pieczywa

5 komentarzy:

  1. ja bym te sałatę fik obróciła, sałata na wierzchu i pasta przy chlebie :)smakowite

    OdpowiedzUsuń
  2. robię identyczną pastę ale dodaję 2-3 zielone oliwki, pasta nie wtedy taka jest mdła

    OdpowiedzUsuń
  3. *nie jest wtedy taka mdła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest mdła, bo ogórek przełamuje smak tej pasty. Ja oliwek nie lubię, więc to nie jest pomysł dla mnie, choć jak ktoś lubi, może to być ciekawa propozycja

      Usuń
  4. pasta wcale nie jest mdła (bez oliwek), pyszna !

    OdpowiedzUsuń