Naleśniki z jabłkami
Naleśniki bardzo lubię. Te z jabłkami przywodzą mi na myśl czasy dzieciństwa i naleśniki z jabłkami robione przez moją mamę. Od czasu do czasu wracam do nich i wtedy w domu roznosi się aromat jabłek smażonych z cynamonem.
Naleśniki takie można podać jako słodki deser, smaczną kolację lub też jako drugie danie.
Składniki: ( na 15 naleśników)
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
- 2 jajka
- 200 g mąki + ew 2 łyżki
- szczypta soli
- łyżka oliwy
Nadzienie:
- 8 - 10 średniej wielkości jabłek
- cukier ( wg uznania )
- cynamon
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść rodzynek
- Placki naleśnikowe upiec wg przepisu: Naleśniki - przepis podstawowy ( KLIK )
- Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Jabłka przełożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody, skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości jabłek
- Rodzynki zalać na chwilę wrzątkiem, następnie wodę odcedzić i rodzynki dodać do jabłek
- Jabłka dosłodzić według uznania i dodać cynamon
- Z jabłek odparować sok
- Naleśniki smarować musem jabłkowym i zwijać w ruloniki
- Podawać posypane cukrem pudrem. Można polać sosem czekoladowym
Wyglądają megaapetycznie... Dawno nie robiłam naleśników :D
OdpowiedzUsuńU-U-Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńkurcze dawno już takich nie jadłam i zapominałam jakie one są pyszne:) Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo dobre tylko ciężko mi je było usmazyc
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają , muszę przyznać.... Zapraszam serdecznie do mnie na http://nymuffin.blogspot.com/2014/01/apple-pancakes.html , mam tam super przepis na naleśniki z jabłkami W SRODKU :):)....
OdpowiedzUsuńdziekuje za ten przepis !! byly przepyszne!!:)
OdpowiedzUsuń