sobota, 13 lipca 2013

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy







Dziś na obiad zrobiłam naleśniki. Tym razem z serem i jagodami ( KLIK ). Naleśniki bardzo lubię. Przyrządzam je zarówno na słodko, jak i na słono. Ciasto robię zawsze wg tego samego przepisu. A oto przepis na sprawdzone ciasto naleśnikowe. Z podanej ilości składników wychodzi ok 15 naleśników. Wszystko zależy od wielkości patelni i od tego, jak cienko rozprowadzimy po patelni ciasto.
Naleśniki wychodzą sprężyste i bardzo smaczne. Ciasto daje się cieniutko rozprowadzić. Ten sam przepis stosuję na ciasto zarówno do naleśników słodkich jak i słonych.
Moje ciasto na naleśniki robię  w naczyniu z dzióbkiem, najczęściej jest to plastikowy pojemnik z miarką i uchwytem do wygodnego trzymania. Poza tym plastikowe naczynie jest lekkie, co również w tym przypadku jest jego zaletą. Podczas smażenia nie potrzebuję żadnej dodatkowej chochelki, lecz ciasto partiami wylewam bezpośrednio z naczynia.
Inną praktyczną rzeczą przydatną przy robieniu naleśników jest specjalna łopatka do ich przewracania ( widoczna na zdjęciu ), że nie wspomnę o specjalnej patelni do naleśników charakteryzującej się bardzo niskimi brzegami i specjalną powłoką, choć oczywiście na zwykłej patelni też naleśniki się upieką. Sama piekłam na zwykłej wiele lat, ale w końcu dorobiłam się i takiej naleśnikowej:)





Składniki: ( na około 15 - 16 naleśników )
  • 250 ml  ( szklanka ) mleka
  • 250 ml wody mineralnej ( ja daję lekko gazowaną )
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej + ewentualnie 2 łyżki
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy/ oleju
  • olej do smażenia ( ok 2 łyżki )
Sposób wykonania:
  • Do naczynia wlewam 250 ml mleka i 250 ml wody mineralnej. Do mleka dodaję łyżkę oliwy, wbijam 2 jajka i dodaję mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie roztrzepuję trzepaczką rózgową, tak aby nie było grudek. Za pomocą takiej trzepaczki ciasto daje się szybko i ładnie rozrobić na gładko. Potem trzepaczka przyda się nam jeszcze do przemieszania ciasta od czasu do czasu przed wylewaniem na patelnię, gdyż na dnie naczynia lubi się zbierać gęstsze ciasto. Jeśli chcemy tego uniknąć musimy ciasto od czasu do czasu przemieszać. Ja robię to za każdym razem, gdy na patelni smaży się kolejny naleśnik. Gotowe ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstego oleju. Początkowo daję 200 g mąki. Po roztrzepaniu oceniam, czy gęstość ciasta jest wystarczająca i ewentualnie dodaję 1 lub 2 łyżki
  • Rozgrzewam patelnię - ja używam specjalnej do naleśników tz z niziutkimi bokami. Na patelnię wlewam kilka kropel oleju, rozprowadzam go energicznymi ruchami po całej patelni ( utworzą się na patelni smużki oleju ), a następnie wlewam na patelnię porcję ciasta i szybko rozprowadzam go kolistymi ruchami po patelni. Smażymy z obu stron. Na drugą stronę przewracamy za pomocą łopatki ( są też takie specjalne do naleśników ), gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni i nabierze złotego koloru. Drugą stronę również smażymy na złoty kolor, po czym naleśnik zsuwamy na talerz
  • To czy naleśniki smażę mocniej czy słabiej zależy od tego, czy będę je jeszcze obsmażała po posmarowaniu nadzieniem czy też nie. Jeśli będę je obsmażała, to smażę je na dość blady kolor, jeśli nie, to smażę je nieco dłużej

23 komentarze:

  1. Ja zawsze robię na przysłowiowe oko...:)

    W przepisie wkradł Ci się błąd "200 + dwie łyżki", ale nie napisałaś czego :) Domyslam się, że mąki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, przeoczenie. Zaraz poprawiam:). Dzięki:)

      Usuń
  2. Nalesniki wyszly fantastyczne. Od dzisiaj tylko Twoj przepis. Super blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i cieszę się, że naleśniki przypadły do gustu:)

      Usuń
  3. Dziękuję ;-) w końcu suuuper przepis ;-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Najprostsze przepisy na naleśniki są zawsze najlepsze. :)

    Pozdrawiamy!

    http://swiatnalesnika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry przepis:) Zawsze gdy robiłam sama wychodziły mi grube i twarde. Te są delikatne. Gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny przepis, naleśniki wyszły wyśmienicie, patent z łyżką oleju do ciasta sprawia ze nie trzeba dodawać oleju na patelnie.
    Pozdrawiam
    Marts

    OdpowiedzUsuń
  7. zajebiste te naleśniczki !!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki super !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak szybko można je przygotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy jaką kto ma wprawę i jak sobie organizuje pracę w kuchni! ;-)

      Usuń
  11. Ja wiem, że to pewnie zależy od "naleśnikowego doświadczenia", a szkoda, bo moje naleśniki, niezależnie od przepisu wychodzą strasznie puchate i grube :( Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się usmażyć takie idealnie cieniutkie jak te Twoje ze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam na małej patelni, wyszło mi 5. Nie uwierzę, że z tych proporcji da się zrobić 15-16 naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musiałaś zrobić jakieś mega grube te naleśniki:-)

      Usuń
  13. Są świetne, ja też robiłam na małej patelni i wyszło mi ich 15 sztuk . Bez cukru , nie przypalają się ..rewelacja!!! U Ciebie uczę się gotować , widzę,że miałam braki w tym temacie..Zapiekanka gyros,zrazy w sosie pomidorowym to rewelacja, tylko problem mam tu z komentarzem...pisałam już kilka razy i nie udało mi się go zamieścić Pozdrawiam Cię serdecznie , kapitalny blog !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że korzystasz z mojego bloga i że moje przepisy trafiają w Twój gust!:-). Zapraszam po więcej! Mam nadzieję, że znajdziesz kolejne przepisy, z których będziesz zadowolona! Pozdrowienia Anika:-)

      Usuń
  14. Mnie z tej porcji wyszło 10 a też robiłam na małej patelni, ale to zapewne przez to, że robiłam trochę grubsze, bo moje dzieci takie wolą. Od jakiegoś czasu robię głównie naleśniki gryczane, bo są zdrowsze od tych klasycznych. Na moim blogu jest kilka przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu? (tam mniej-więcej)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyznam że dla mnie znacznie lepsze są takie grube, amerykańskie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń