Placek drożdżowy ze śliwkami, kruszonką i lukrem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3q0wJR3hc-2-A29d4VUAn3thYXvUNjyBbLxoLNGLQGBlhVUo5NT85QgTO0iOVo6YwElPt041vHXzCT-g5xma5tsquXO09xJXY_d9EAn6bytnFe4sYIpS-4V-p3YuFwQvFLdXR3G3JhVQ/s640/Slajd6.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1dHC7BqqmpJOq6qCbdxj1Bal_Jv81qr_-UMAJG_b5dxJvMQMuhN7DYvYvPguAHBLS1Xep-FhAmDvG7iCs6VOS-V6jQIMl-F81i2s8_c3utdOD-VfpNWk0z1wf3_KjlWgL6TURwKDfaN8/s640/Slajd7.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinhnjPoahT4aM4ZMk7Enf6CKeXCIDs-kVrNGcZzxQOhEklPE8RCO3w-CAmltKQvm7Q-gbCVeoy_91fXhGBdBjvEJyvy9EryVb5RtyAptsK9h6n-jtR5ASiKALRYy5hyphenhyphen5XDOLQBL3UErUY/s640/Slajd3.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwVMiAaIN09HsQ3crEDfr8tjo7-aJGENZvmFLZhQUPUg0I4NM1iAYv4oxU-I5VO0R6l1RTmlZFIn3vEjjk_iK_Eiocm27WzAAzq5glSBTcxcSAXt0L4iTh6r8raA7RMXiE-b35ZONTxUo/s640/Slajd4.JPG)
Sezon na śliwki trwa, więc znów upiekłam ciasto ze śliwkami. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy, a zamarzył mi się taki na wczasach. Właśnie taki podano nam w któryś dzień na stołówce w domu wczasowym. Ciasto było drożdżowe z zatopionymi w nim mięciutkimi rodzynkami. Na wierzchu co prawda były truskawki, a ja użyłam śliwki, jakoś tak bardziej na czasie. Wierzch posypany był chrupiącą kruszonką, a wszystko polane było lukrem. Niebo w gębie. Od razu wtedy pomyślałam, że po powrocie będę musiała upiec podobny. I zrobiłam. I wyszedł równie smaczny, co ten stołówkowy.
Placek upiekłam na dużej formie o wymiarach: 27x37 cm. Ciasto wyszło w sam raz wysokie. Samo ciasto drożdżowe jest mięciutkie i niezbyt słodkie. Za to słodka jest kruszonka i lukier. Do tego kwaskowate śliwki. W sumie całość bardzo fajnie się komponuje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjU61n769xHDIvfbQO8Vvy83GZzYvd4TUIsslCKYHMEjltYncLUyMc_DAD1Ur_lPU3fG23kCDJ8U3GEp-Ixny9l8pIJTXpQlFL3UE8tSDKbqAuu6OXNF0X-WOo3vWychCdafxdUN3yT5i0/s640/Slajd1.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaGlFzdbHTzjs_juAM3bwdUwjIjYyqqg8PEojdDXusK0PL-fmfcRFCKQK1Q60jdQ31VyEhswtYkgbBtSR5PkD16KAj8nA8E1-WgFA3TrVANEj249aSWF5QnqSveLFkVJWTp7f5BDL5GMg/s640/Slajd2.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkNUjZp_nCiLhyphenhyphen5hLQJ15dyvkuUPF4Kk7qBAUet3a5W83ZfjDJBqF8InrqEd8v5R-LIjiywICTkJw3vnU1JbJLLPkv2LJjGv4Sf621nr3OOLxPn22KOX9_FIH5X-TG5acOocVhns76yks/s640/Slajd5.JPG)
Składniki:
Na ciasto:
Sposób przygotowania:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUCEkt3L6hhWlHnMxGnLp9mj4VuTZ2Fu9KOieWjLlE_SPTKsh_qPjXIwBvitHOmJ7xhc9LAD9HRRn642r9RBpgK7o68QBO-1LjiEYw7jigFBdd58-aS2yQGbSRzj1euO32zXzKJDeVlUc/s200/Slajd2.JPG)
Sezon na śliwki trwa, więc znów upiekłam ciasto ze śliwkami. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy, a zamarzył mi się taki na wczasach. Właśnie taki podano nam w któryś dzień na stołówce w domu wczasowym. Ciasto było drożdżowe z zatopionymi w nim mięciutkimi rodzynkami. Na wierzchu co prawda były truskawki, a ja użyłam śliwki, jakoś tak bardziej na czasie. Wierzch posypany był chrupiącą kruszonką, a wszystko polane było lukrem. Niebo w gębie. Od razu wtedy pomyślałam, że po powrocie będę musiała upiec podobny. I zrobiłam. I wyszedł równie smaczny, co ten stołówkowy.
Placek upiekłam na dużej formie o wymiarach: 27x37 cm. Ciasto wyszło w sam raz wysokie. Samo ciasto drożdżowe jest mięciutkie i niezbyt słodkie. Za to słodka jest kruszonka i lukier. Do tego kwaskowate śliwki. W sumie całość bardzo fajnie się komponuje.
Składniki:
Na ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 42 g drożdży ( miałam kosteczkę drożdży o takiej wadze )
- szklanka mleka ( 250 ml )
- 100 g cukru
- 2 łyżki spirytusu
- 3 jajka
- 120 g masła lub margaryny (ja dałam pół na pół)
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- garść rodzynek
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 160 g mąki
- niepełna szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru. Odstawiamy do podrośnięcia
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, spirytus, olejek śmietankowy, cukier, jajka, otartą skórkę z cytryny, wcześniej namoczone w gorącej wodzie i odsączone rodzynki oraz podrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy stopiony, ostudzony tłuszcz i jeszcze raz zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Z miękkiego masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Chłodzimy.
- Śliwki myjemy i drylujemy.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkujemy na wielkość formy, w której będziemy je piec. Ciasto na wałku przenosimy do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i gdy nieco przestygnie, polewamy go lukrem. Lukier przygotowujemy mieszając na gładko podane wyżej składniki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZD8wxNSzViyVH7GHmLRmSKwfgIr_jVKvJ_CGoErA7LgpgQ0JzCBcnl5CACcmjD-HVqHEH6rp-Pd1EiuETDIntdWIGht6KBg0RNnXqRVE97RZMfiaycUnKVg9r6v-NOO11S3bL7bmlwh1l/s200/Prezentacja1.pptx+kr%C3%B3lewski+placek+dro%C5%BCd%C5%BCowy.jpg)
Mniam mniam! Uwielbiam drożdżowe wypieki!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda to Twoje ciasto! Sama smakowitość!
OdpowiedzUsuńAnklo1
OdpowiedzUsuńW jaki sposób sprawdzić inne przepisy, np na ciasta...wciskam ciasta i desery i tylko ciągle jest placek ze śliwkami...a gdzie reszta.....57?
Po kliknięciu na "ciasta i desery" pojawia się ostatnio opublikowany przepis z tej kategorii, a żeby zobaczyć inne trzeba po prostu przewijać stronę w dół. Nie mam jeszcze niestety spisu treści. Kiedyś się pojawi:)
Usuńciasto wyszło wyborne, pięknie urosło i smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
Usuń