Królewski placek drożdżowy ze śliwkami, masą budyniowo-śmietankową i kruszonką
Uwielbiam śliwki i często wykorzystuję te owoce do ciast, kompotów, knedli czy innych dań. Świetnie smakują też na surowo. Dojrzałe, soczyste i słodziutkie. Dziś spożytkowałam zakupione na targu śliwki do upieczenia placka, który obowiązkowo piekę przynajmniej raz do roku w sezonie śliwkowym.
Uwielbiam śliwki i często wykorzystuję te owoce do ciast, kompotów, knedli czy innych dań. Świetnie smakują też na surowo. Dojrzałe, soczyste i słodziutkie. Dziś spożytkowałam zakupione na targu śliwki do upieczenia placka, który obowiązkowo piekę przynajmniej raz do roku w sezonie śliwkowym.
Przy
placku jest troszkę więcej pracy niż przy zwykłym drożdżowym cieście z
owocami, bo oprócz ciasta drożdżowego, należy przygotować masę budyniową
( bardzo prosto ) i kruche ciasto, którym posypuje się całość, jak kruszonką.
Placek
jest na prawdę bardzo smaczny i pięknie wygląda. Ciasto drożdżowe
pięknie wyrasta mimo, że na nim znajduje się jeszcze spora warstwa
innych składników. No i co najważniejsze wybornie smakuje!:)
Piekę go na blaszce o rozmiarach 25x35 wyłożonej papierem do wypieków.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 dkg maki pszennej
- 2 opakowania suszonych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 250 ml letniego mleka
- 10 dkg stopionego masła
Składniki na masę budyniowo-śmietankową:
- 40 dkg gęstej śmietany
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 5 dkg cukru
- 3 jajka
Składniki na kruszonkę:
- 20 dkg masła
- 30 dkg mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru
Dodatkowo:
- ok. 1,5 kg śliwek
Sposób wykonania:
- Ciasto drożdżowe: Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem oraz stopionym masłem. Dolać letnie mleko i wbić jajko. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczką
- Gdy ciasto drożdżowe rośnie przygotować ciasto na kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i jajko. Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki bądź na chwilę do zamrażalnika
- Następnie przygotować masę budyniowo - śmietankową: dokładnie wymieszać śmietanę z 3 jajkami, cukrem i proszkiem budyniowym. Można zmiksować w malakserze bądź dokładnie rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek
- Śliwki umyć, osuszyć i rozdzielać na pół wyjmując pestki
- Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie rozwałkować go i wylepić nim blachę zaginając brzegi na wysokość 4 cm. Blachę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Blaszkę z rozwałkowanym ciastem przykryć i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia
- Po tym czasie na cieście ułożyć dość ściśle śliwki, zalać je masą budyniowo-śmietankową, a następnie posypać startym ciastem - kruszonką ( nie jest to typowa kruszonka, bardziej jak ciasto kruche )
- Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 45 - 50 minut.
mmm, uwielbiam ciasta ze śliwkami;)
OdpowiedzUsuńTo jest na prawdę smaczne:)
UsuńCudne ciasto :) Ze śliwkami ciasta są chyba najlepsze, tak subiektywnie mówiąc
OdpowiedzUsuńDzięki:). Ja też jestem zwolenniczką ciast ze śliwkami i szarlotek:)
Usuń