Sos meksykański z makaronem
Sos meksykański to pyszne sycące danie, które podaję z makaronem i posypuję żółtym serem. Zawiera wszystko to, co lubię, a więc czerwoną fasolkę, kukurydzę, pomidory, paprykę i ogólnie smakuje po meksykańsku za sprawą przyprawy, którą dodaję do sosu. Sos zrobiony jest na bazie mięsa, więc zaspokoi każdego mięsożercę. A spożyty z makaronem sprawia, że czujemy się syci na długo.
Kuchnia meksykańska bardzo mi smakuje i przyrządzam różne potrawy tej kuchni, zapewne bardziej lub mniej oryginalne, ale myślę, że wszystkie mają coś wspólnego z kuchnią Meksyku. Na dole posta podam linki do innych dań meksykańskich, które można znaleźć na moim blogu.
Ostatnio sos podałam z makaronem penne i posypałam go żółtym serem. Bardzo smaczne danie!!
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 opakowanie salsy pomidorowej ( u mnie 480 g )
- 600 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowe )
- pół czerwonej papryki
- mała puszeczka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa meksykańska ( ok 1,5 łyżeczki )
- sól
- ser żółty i dowolny makaron
- Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju na złoty kolor ( najlepiej w głębokiej patelni). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwile razem smażymy
- Dodajemy mielone mięso i smażymy wszystko razem, aż mięso się zrumieni
- Do zrumienionego mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą i salsę pomidorową. Przyprawiamy przyprawą meksykańską, dodajemy pokrojoną w małe kawałki paprykę, ewentualnie dosalamy. Mieszamy i wszystko gotujemy pod przykryciem ok 15 minut
- Do sosu dodajemy odsączone z zalewy: kukurydzę i fasolkę. Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut
- Na koniec doprawiamy, jeśli sos okaże się za mało słony lub pikantny ( przyprawa meksykańska jest pikantna, więc ja ostatnio nie przyprawiałam dodatkowo ani pieprzem ani ostrą papryką w proszku )
- Sos podajemy z dowolnym makaronem i posypujemy go startym serem żółtym
lubię takie dania:d
OdpowiedzUsuń