poniedziałek, 4 marca 2013

Gulasz meksykański

Gulasz meksykański




Gulasz meksykański z czerwoną fasolą i kukurydzą to pyszna odmiana od tradycyjnego gulaszu, jaki zwykle robimy. Kiedyś znalazłam ten przepis w jakiejś gazecie i od tej pory już kilkakrotnie gościł na naszym stole. Gulasz jest na prawdę smaczny! Pewno z prawdziwym meksykańskim gulaszem ma niewiele wspólnego, ale dodaje się do niego fasolę czerwoną, kukurydzę, pomidory i chili, więc w jakimś sensie te dodatki predysponują go do takiej nazwy.
Gulasz meksykański przyrządzam z dwóch rodzajów mięs: z mięsa wieprzowego i wołowego. Z wieprzowiny kupuję ładna łopatkę, a częściej po prostu szynkę. Z wołowego mięsa wybieram najczęściej łopatkę, choć tutaj nie zawsze jest wybór.
Gulasz można podać z bagietką lub z chipsami kukurydzianymi.
Zazwyczaj gotuję go na dwa dni i na drugi dzień jest równie smaczny!

 

Składniki:
  • 60 dkg mięsa wieprzowego
  • 60 dkg mięsa wołowego
  • puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 niezbyt duże papryki w różnych kolorach
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz i pieprz cayenne chili
  • słodka papryka
  • ok. 1 łyżka mąki
Sposób wykonania:
  • Mięso wołowe pokroić w niezbyt dużą kostkę.
  • Na patelni rozgrzać część oleju i mocno podsmażyć na nim mięso. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem.
  • W garnku zagotować 2 szklanki wody i gdy mięso jest już dobrze podsmażone przełożyć go do gotującej się wody.
  • Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i podobnie jak wieprzowinę podsmażać na patelni do mocnego zrumienienia. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do gotującej się wołowiny. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Powinno jej być tyle, aby przykrywała mięso na około 1 cm powyżej jego powierzchni.
  • Do mięsa dodać pomidory z zalewą i dusić pod przykryciem około półtorej godziny. W razie potrzeby uzupełniając wodę.
  • Około 15 minut przed końcem gotowania, wrzucić do gulaszu pokrojone w kostkę papryki. Przyprawić słodką papryką oraz pieprzem chili
  • Osączyć kukurydzę i fasolę i dodać do gulaszu na 5 minut przed końcem gotowania.
  • Ewentualnie dosolić.
  • Na sam koniec zagęścić sos mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody.
  • Gulasz podawać posypany szczypiorkiem lub dymką, z pieczywem lub chipsami kukurydzianymi.

2 komentarze:

  1. To chyba jest Zupa gulaszowa ,szukam prawdziwy Gulasz po meksykansku

    OdpowiedzUsuń