Gulasz meksykański z czerwoną fasolą i kukurydzą to pyszna odmiana od tradycyjnego gulaszu, jaki zwykle robimy. Kiedyś znalazłam ten przepis w jakiejś gazecie i od tej pory już kilkakrotnie gościł na naszym stole. Gulasz jest na prawdę smaczny! Pewno z prawdziwym meksykańskim gulaszem ma niewiele wspólnego, ale dodaje się do niego fasolę czerwoną, kukurydzę, pomidory i chili, więc w jakimś sensie te dodatki predysponują go do takiej nazwy.
Gulasz meksykański przyrządzam z dwóch rodzajów mięs: z mięsa wieprzowego i wołowego. Z wieprzowiny kupuję ładna łopatkę, a częściej po prostu szynkę. Z wołowego mięsa wybieram najczęściej łopatkę, choć tutaj nie zawsze jest wybór.
Gulasz można podać z bagietką lub z chipsami kukurydzianymi.
Zazwyczaj gotuję go na dwa dni i na drugi dzień jest równie smaczny!
Składniki:
Gulasz meksykański przyrządzam z dwóch rodzajów mięs: z mięsa wieprzowego i wołowego. Z wieprzowiny kupuję ładna łopatkę, a częściej po prostu szynkę. Z wołowego mięsa wybieram najczęściej łopatkę, choć tutaj nie zawsze jest wybór.
Gulasz można podać z bagietką lub z chipsami kukurydzianymi.
Zazwyczaj gotuję go na dwa dni i na drugi dzień jest równie smaczny!
Składniki:
- 60 dkg mięsa wieprzowego
- 60 dkg mięsa wołowego
- puszka krojonych pomidorów w zalewie
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- 2 niezbyt duże papryki w różnych kolorach
- kilka łyżek oleju
- sól
- pieprz i pieprz cayenne chili
- słodka papryka
- ok. 1 łyżka mąki
- Mięso wołowe pokroić w niezbyt dużą kostkę.
- Na patelni rozgrzać część oleju i mocno podsmażyć na nim mięso. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem.
- W garnku zagotować 2 szklanki wody i gdy mięso jest już dobrze podsmażone przełożyć go do gotującej się wody.
- Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i podobnie jak wieprzowinę podsmażać na patelni do mocnego zrumienienia. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do gotującej się wołowiny. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Powinno jej być tyle, aby przykrywała mięso na około 1 cm powyżej jego powierzchni.
- Do mięsa dodać pomidory z zalewą i dusić pod przykryciem około półtorej godziny. W razie potrzeby uzupełniając wodę.
- Około 15 minut przed końcem gotowania, wrzucić do gulaszu pokrojone w kostkę papryki. Przyprawić słodką papryką oraz pieprzem chili
- Osączyć kukurydzę i fasolę i dodać do gulaszu na 5 minut przed końcem gotowania.
- Ewentualnie dosolić.
- Na sam koniec zagęścić sos mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody.
- Gulasz podawać posypany szczypiorkiem lub dymką, z pieczywem lub chipsami kukurydzianymi.
BdB :)
OdpowiedzUsuńTo chyba jest Zupa gulaszowa ,szukam prawdziwy Gulasz po meksykansku
OdpowiedzUsuń