Placki z cukinii z ziemniakami i serem żółtym
To bardzo smaczna wersja placków. Tym razem cukinia z ziemniakami z dodatkiem sera żółtego. Placki są przepyszne, a z dodatkiem jogurtowego dipu smakują na prawdę świetnie. Takie placuszki to alternatywa dla innych dań postnych. Zawsze lubiłam placki ziemniaczane, a takie placuszki to odmiana od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 35 dag surowych ziemniaków
- 35 dag cukinii
- 5 dag sera żółtego
- jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Cukinie myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy
- Cukinie, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarełku o dużych oczkach
- Całość solimy i zostawiamy na kilka minut, aby warzywa puściły sok. Odcedzamy wodę ( ja daję warzywa na duże sitko i czekam aż się odsączą)
- Do warzyw dodajemy starty ser żółty, jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną
- Wciskamy ząbki czosnku i doprawiamy pieprzem
- Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony, aż placki ładnie się zbrązowią. Przewracamy, gdy placki są już ładnie zrumienione z jednej strony, inaczej mogą się rozpadać
- Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Można podawać z dipami. Przepis na prosty dip jogurtowy (KLIK)
Komentarze
Prześlij komentarz