Patisony faszerowane kaszą kuskus
Patisony bardzo lubię i przyrządzam je, o ile je dostanę. Bardzo wdzięcznie przedstawiają się na talerzu dzięki swojemu dziwnemu kształtowi.
W tamtym roku przedstawiłam przepis na faszerowane patisony, a można go znaleźć TUTAJ. W tym roku przepis na patisony z nadzieniem z kaszy kuskus i innych dodatków. Nadzienie wychodzi pyszne, a danie bardzo sycące.
Składniki:
- 6 średnich patisonów
- 35 dag mięsa z piersi indyka ( można zastąpić wieprzowiną)
- 8 pieczarek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 150 g kaszy kuskus
- 15 - 20 dag sera żółtego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- słodka papryka w proszku
- Patisony myjemy i odcinamy górę. Wydrążamy pestki pozostawiając czysty miąższ.
- Wydrążone patisony wkładamy do garnka i zalewamy woda, aby prawie cała je przykryła. Wodę delikatnie solimy i patisony gotujemy ok 10 / 15 minut od momentu zagotowania. Przed końcem gotowania sprawdzamy czy miąższ odpowiednio zmiękł. Patisony "odławiamy" z wody
- Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i razem smażymy, aż mięso będzie prawie gotowe. Delikatnie solimy
- Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
- Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i razem wszystko smażymy, soląc pieczarki aby puściły sok. Gdy sok odparuje dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy rozdrabniając kaszę, aby nie było grudek
- Z dwóch łyżek przecieru, pół szklanki wody, soli, bazylii i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy powstały farsz. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy
- Farsz doprawiamy słodką papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą
- Na koniec do farszu dodajemy 3 łyżki startego sera żółtego. Mieszamy
- Farszem wypełniamy patisony
- Napełnione patisony układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok 25 - 30 minut
- Po tym czasie naczynie wyjmujemy z piekarnika i farsz posypujemy startym serem żółtym i oprószamy go mieloną ostrą papryką. Wstawiamy jeszcze na 5 - 10 minut do piekarnika, aż ser się ładnie roztopi
- Można serwować solo albo z sosem pomidorowym
Bardzo podoba mi się połączenie z kus kusem! Super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadziewane warzywa :-)
OdpowiedzUsuń