Pyszne ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Dynię lubię, więc co roku kupuję kilka dużych owoców, które przerabiam na różne sposoby. Jeszcze teraz mam dwa nietknięte duże okazy dyni. Stoją w kuchni i całkiem dobrze się trzymają. Do ciasta, które Wam dziś przedstawiam wykorzystałam puree z dyni, które w ubiegłej jesieni zamroziłam. Odważone i opisane ( waga ) porcje są jak znalazł w ciągu całego roku zarówno do słodkich ciast, jak i zup czy innych pikantnych potraw. Niedługo zabiorę się za rozkrojenie dyni, która stoi w kuchni, bo dziś wyciągnęłam ostatnie mrożone puree.
Ciasto jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie potrzebujemy do niego nawet robota. Mieszamy w osobnych miskach składniki suche i mokre, a potem je wszystkie łączymy i po robocie.
Ciasto jest na prawdę smakowite, wilgotne, a nie suche. Samo ciasto jest pyszne, a do tego kruszonka, chrupiąca nadająca ciastu jeszcze dodatkowych walorów smakowych. Warto spróbować! Oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pozostałości dyni w swoich zapasach.
Jak zrobić puree z dyni znajdziecie TUTAJ. Ale to przyda się Wam pewno dopiero w jesieni.
Składniki:
Na ciasto:
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki cukru ( dałam trzcinowy )
- 3 łyżki drobno pokruszonych orzeszków ziemnych ( kupiłam gotowe pokruszone )
- 300 g puree z dyni
- 60 g naturalnego miodu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 jajka ( L )
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki drobno poszatkowanych orzeszków ziemnych
- W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre
- Przygotowujemy kruszonkę: łączymy wszystkie składniki suche z masłem i rozcieramy w dłoniach, aż powstanie kruszonka
- Do składników mokrych wsypujemy suche i mieszamy łyżką, aż składniki suche zwilgotnieją i utworzy się jednolita masa
- Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy tartą bułką. Ciasto wyrównujemy i posypujemy kruszonką
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 65 minut na ustawieniu góra - dół. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do przestygnięcia. Po około pół godzinie ciasto wyjmujemy z keksówki na kratkę i studzimy
chętnie skusiłabym się na kwałeczek ;) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że widziałam wczoraj w sklepie dynię....
OdpowiedzUsuńZ własnego doświadczenia wiem, że w sumie nie trudno ją przechować do wiosny. U mnie jeszcze czekają dwie duże dynie na jakieś moje pomysły:-)
Usuńfajne ciacho do kawki :) mam jeszcze trochę puree z dyni:)
OdpowiedzUsuńMoja ostatnia dynia niestety się zepsuła i nie mam żadnych zapasów. Ciasto prezentuje się super! Na pewno jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuń