Mus z dyni
Jeśli wykorzystujemy dynię w kuchni warto przygotować sobie mus dyniowy, który możemy wykorzystać do pieczenia ciast, albo do zup. Najlepszy mus powstaje z dyni pieczonej. Ma dużo sympatyczniejszy zapach niż np dynia gotowana i smakuje, nawet bez przyprawienia, całkiem dobrze.
Do przygotowania musu potrzebujemy dynię i aluminiową folię spożywczą. Dynia powinna być w miarę duża, bo z małej po odparowaniu i odlaniu wody, która się wytworzy, może nie starczyć nam musu na ugotowanie zupy czy upieczenie ciasta.
Ja na mus do ciasta ( 350 g ) zużyłam nieco mniej niż połowę ponad 5cio kilogramowej dyni.
- Pierwszym etapem jest umycie i wydrążenie dyni z farfocli i pestek, które znajdują się w środku.
- Następnie miąższ ze skórką kroimy na mniejsze części i zawijamy w folię, w ten sposób, aby w czasie pieczenia z foli nie wylewał się płyn wypływający z dyni ( brzegi foli kierujemy ku górze, a nie na spód )
- Tak przygotowane kawałki dyni w foli wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy w nim ok 1 godziny. Po tym czasie piekarnik otwieramy i nieco schładzamy.
- Dynię ostrożnie wyjmujemy z piekarnika ( w foli będzie sporo płynu, który puściła dynia, więc uważać, aby się nie poparzyć ), rozwijamy folię, wylewamy płyn i po przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki ( najlepiej zrobić to dużą łyżką ).
- Oddzielony miąższ przekładamy do miski. W dalszym ciągu z dyni będzie wypływał płyn, który należy zlewać, jeśli mus będzie przeznaczony na ciasto. Im bardziej odparowany, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że z ciasta zrobi się zakalec.
- Jeśli mus przeznaczam na ciasto to z miski co kilka minut zlewam wodę, która zbiera się wokół miąższu. Odsączona kilkakrotnie z płynu dynia i tak wymaga jeszcze odparowania na gazie. Dlatego należy ją przełożyć do rondelka ( najlepiej szerokiego ) i odparowywać ją jeszcze na niewielkim gazie, aż pozbędziemy się płynu. Na koniec blendujemy na jednolitą masę
- Jeśli mus jest przeznaczony na zupę, to nie trzeba ani zlewać wody z miseczki, ani odparowywać na gazie. Miąższ wystarczy rozdrobnić blenderem.
wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiasz gotować :) - zagłosuj na kocham gotować - http://goo.gl/OPJnSn
mniaaaaam!
OdpowiedzUsuńaluminium jest trujące
OdpowiedzUsuń