Pulpeciki z gotowanej wołowiny i indyka z sosem chrzanowym
Pulpeciki uwielbiamy u nas w domu pod każdą postacią. Robię je w różnych sosach, z różnych mięs, surowych, ale też gotowanych. Te ostatnie, gdy mam mięso z rosołu. Tak było i tym razem. Ugotowałam rosół. Trochę mięsa zjedliśmy jako wkładkę do rosołu, a z pozostałej części zrobiłam pulpeciki. Wyszły pyszne i delikatne, choć może " nie wyglądają". Do tego dorobiłam sos chrzanowy, mój ulubiony. Ziemniaki i sałatka z buraków i obiad ... niebo w gębie.
Składniki:
- ok 60 - 70 dag gotowanego mięsa mieszanego wołowego i z indyka
- 1 jajko
- 1 marchewka z rosołu
- 2-3 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz, mielona słodka papryka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 100 g śmietany
- sól
- biały pieprz
- Mięso ( najlepiej z rosołu ) i gotowaną marchewkę mielimy
- Do mięsa i marchewki dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- Pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty
- Pulpeciki podajemy z sosem chrzanowym wykonanym według przepisu TUTAJ
pyszny klasyczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńBArdzo fajny obiadek http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń