Sos chrzanowy
Sos chrzanowy to jeden z tradycyjnych sosów przygotowywanych u mnie w domu. Można go podawać do jajek lub do różnego rodzaju mięs i ziemniaków.
Ja robię go na bulionie drobiowym, dodaję trochę śmietany i przyprawy i wychodzi bardzo smaczny sos, który podaję na ciepło.Sos chrzanowy to jeden z tradycyjnych sosów przygotowywanych u mnie w domu. Można go podawać do jajek lub do różnego rodzaju mięs i ziemniaków.
Wczoraj podałam go do pieczeni rzymskiej i pasował wyśmienicie.
Po przestudzeniu robi się gęsty, więc przed samym podaniem należy go podgrzać i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, aby był jednolity. Ja przygotowuję go bezpośrednio przed podaniem. Jeżli ktoś woli rzadszy sos należy dodać trochę więcej bulionu. Moim zdaniem jednak taka ilość bulionu jest w sam raz, ale to kwestia gustu.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 100 g śmietany
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
- W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę nie rumieniąc jej.
- Do mąki z masłem dodać przestudzony bulion. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek (najlepiej trzepaczką rózgową). Pogotować kilka minut
- Dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać na ciepło do różnego rodzaju mięs.
A ja nigdy nie jadłam takiego sosu i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, bo jest na prawdę smaczny. I jadam go bardzo chetnie, mimo, że za chrzanem jako takim nie przepadam!
UsuńDodaje jeszcze troszeczkę soku z cytryny i 1-2 ząbki czosnku...polecam///
UsuńRobilam kilka razy jest mega . Pychota
Usuńpycha! dzięki
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwołowina z rosołu w tym sosie - palce lizać :)
OdpowiedzUsuńA ja robię ten sos na drobno posiekanej i lekko zrumienionej cebulce. I chrzanu daję więcej - reszta przepisu bez zmian. No ale ja jestem facetem.. ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjaka śmietana?
OdpowiedzUsuń18%
Usuńświetny przepis, zrobiłam i polecam
OdpowiedzUsuńPo modyfikacjach: na maśle podsmażyłem cebulkę i posiekany czosnek, dodałem sproszkowaną, wędzoną paprykę i świeżo mielony, kolorowy pieprz.
OdpowiedzUsuńReszta jak w przepisie.
kolor uzyskałem pomarańczowy. na koniec dorzuciłem koperku.
Podane do żeberek z rosołu i frytek.
Zaj..iste :)
No to sporo modyfikacji, ale najważniejsze, że smakowało:)
Usuńsosik pyszniutki, pikantny (czuję jego smak mimo katarku ;) z kotlecikami mielonymi mniam :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńTeż go lubimy. Fajnie, że mój przepis okazał sie pomocny:). Pozdr
Usuńwśród przypraw niezbędny jest cukier i sok z cytryny, co do gramatur to ja robię na oko zawsze, żeby gęste było.
OdpowiedzUsuńa moze ktos mi powie ,poradzi jakiego sosu moge uzyc do pizzy zamiast pomidorowego,jestem uczulona na pomidory:-(
OdpowiedzUsuńa moze ktos mi powie,poradzi jakiego sosu moge uzywac do pizzy zamiast pomidorowego,jestem uczulona na pomidory:-(
OdpowiedzUsuńjakiego sosu mozna uzyc do pizzy zamiast pomidorowego?
OdpowiedzUsuńMeggi do pizzy zamiast pomidorowego można śmiało używać sosu czosnkowego :)
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńja robilam ostatnio sos na mleku masakra nie polecam a ten jest pychotka naprawde smaczny tylko z cebulka jeszcze lepszy
OdpowiedzUsuńpyszny :)!!
OdpowiedzUsuńpyyychaa, mężowi smakował z indyczą golonką :-)
OdpowiedzUsuńpyycha z golonką indyczą, dodałam koper i sok z cytryny :-)
OdpowiedzUsuńJakbym czytał swój przepis :) A dodatek "zeszkolnej" cebulki i odrobina soku z cytryny fenomenalnie "podkręca" smak
OdpowiedzUsuńIle ml musi byc tego bulionu?
OdpowiedzUsuńczytaj dokladnie przepis!
UsuńSosik wyszedł idealny, bardzo smaczny. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńpo co niszczycie smak chrzanu mąką i zasmażką, wystarczy gotować jak masz w składzie śmietanę, śmietana pięknie zagęszcza sos, po co mąka!
OdpowiedzUsuńZrobiłam go na te święta pierwszy raz w żuciu i wszystkim bardzo smakował :)
OdpowiedzUsuńJeżeli mam robić sos na bulionie z kostki, to jednakowo dobrze mogę kupić gotowe g... w supermarkecie.
OdpowiedzUsuńsos jest smaczny .. przepyszny dziękujemy za przepis
OdpowiedzUsuńWitam a ile to łyżka masła w dag
OdpowiedzUsuń