niedziela, 24 lutego 2013

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy




   Sos chrzanowy to jeden z tradycyjnych sosów przygotowywanych u mnie w domu. Można go podawać do jajek lub do różnego rodzaju mięs i ziemniaków.
   Ja robię go na bulionie drobiowym, dodaję trochę śmietany i przyprawy i wychodzi bardzo smaczny sos, który podaję na ciepło.
   Wczoraj podałam go do pieczeni rzymskiej i pasował wyśmienicie.
Po przestudzeniu robi się gęsty, więc przed samym podaniem należy go podgrzać i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, aby był jednolity. Ja przygotowuję go bezpośrednio przed podaniem. Jeżli ktoś woli rzadszy sos należy dodać trochę więcej bulionu.  Moim zdaniem jednak taka ilość bulionu jest w sam raz, ale to kwestia gustu. 

 


Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 100 g śmietany
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:
  • W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę nie rumieniąc jej.
  • Do mąki z masłem dodać przestudzony bulion. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek (najlepiej trzepaczką rózgową). Pogotować kilka minut
  •  Dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Podawać na ciepło do różnego rodzaju mięs.

25 komentarzy:

  1. A ja nigdy nie jadłam takiego sosu i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, bo jest na prawdę smaczny. I jadam go bardzo chetnie, mimo, że za chrzanem jako takim nie przepadam!

      Usuń
  2. pycha! dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. wołowina z rosołu w tym sosie - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja robię ten sos na drobno posiekanej i lekko zrumienionej cebulce. I chrzanu daję więcej - reszta przepisu bez zmian. No ale ja jestem facetem.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis, zrobiłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Po modyfikacjach: na maśle podsmażyłem cebulkę i posiekany czosnek, dodałem sproszkowaną, wędzoną paprykę i świeżo mielony, kolorowy pieprz.
    Reszta jak w przepisie.
    kolor uzyskałem pomarańczowy. na koniec dorzuciłem koperku.
    Podane do żeberek z rosołu i frytek.
    Zaj..iste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to sporo modyfikacji, ale najważniejsze, że smakowało:)

      Usuń
  8. sosik pyszniutki, pikantny (czuję jego smak mimo katarku ;) z kotlecikami mielonymi mniam :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też go lubimy. Fajnie, że mój przepis okazał sie pomocny:). Pozdr

      Usuń
  9. wśród przypraw niezbędny jest cukier i sok z cytryny, co do gramatur to ja robię na oko zawsze, żeby gęste było.

    OdpowiedzUsuń
  10. a moze ktos mi powie ,poradzi jakiego sosu moge uzyc do pizzy zamiast pomidorowego,jestem uczulona na pomidory:-(

    OdpowiedzUsuń
  11. a moze ktos mi powie,poradzi jakiego sosu moge uzywac do pizzy zamiast pomidorowego,jestem uczulona na pomidory:-(

    OdpowiedzUsuń
  12. jakiego sosu mozna uzyc do pizzy zamiast pomidorowego?

    OdpowiedzUsuń
  13. Meggi do pizzy zamiast pomidorowego można śmiało używać sosu czosnkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja robilam ostatnio sos na mleku masakra nie polecam a ten jest pychotka naprawde smaczny tylko z cebulka jeszcze lepszy

    OdpowiedzUsuń
  15. pyyychaa, mężowi smakował z indyczą golonką :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyycha z golonką indyczą, dodałam koper i sok z cytryny :-)

    OdpowiedzUsuń