Mielone kotlety drobiowe

Mielone kotlety drobiowe

Łatwe w przygotowaniu, a niezwykle smaczne danie. Z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki lub gotowanych buraczków to niezastąpiona klasyka.



Składniki:
  • duża pierś z kurczaka
  • 1 kajzerka ( najlepiej czerstwa)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • żółtko jaja
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Pierś  oraz namoczoną ( w ciepłej wodzie lub mleku ) i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce
  • Czosnek przeciskamy przez praskę 
  • Cebule trzemy na drobnej tarce lub mielimy razem z mięsem w maszynce
  • Dodajemy żółtko, sól, pieprz i majeranek i wyrabiamy na gładką masę
  • Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy w tartej bułce
  • Smażymy na oleju z każdej strony po około 5 minut
  • Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką

Komentarze