Mielone kotlety drobiowe
Łatwe w przygotowaniu, a niezwykle smaczne danie. Z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki lub gotowanych buraczków to niezastąpiona klasyka.
Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- 1 kajzerka ( najlepiej czerstwa)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- żółtko jaja
- sól, pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Pierś oraz namoczoną ( w ciepłej wodzie lub mleku ) i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce
- Czosnek przeciskamy przez praskę
- Cebule trzemy na drobnej tarce lub mielimy razem z mięsem w maszynce
- Dodajemy żółtko, sól, pieprz i majeranek i wyrabiamy na gładką masę
- Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy w tartej bułce
- Smażymy na oleju z każdej strony po około 5 minut
- Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz